Als klanten niet tevreden zin, dan zet ik alles op alles om dat op te lossen. Maar wel met oplossingen die getest en betrouwbaar zijn, en echt werken in de praktijk.

Met zijn roots op de intensieve zorgen, een passie voor data en een scherp oog voor werkbare oplossingen, is Mathias Van Driessche al tien jaar een vaste kracht binnen itemedical. Als Application Lead ondersteunt hij Belgische ziekenhuizen bij het optimaal inzetten van slimme technologie: van klinische vraagstukken rond PDMS MetaVision tot coaching bij alarmreductie.
Wat hem drijft? Zorgen dat klanten écht verder kunnen met werkbare, betrouwbare software-oplossingen die impact maken in de klinische praktijk. Een tastbaar resultaat daarvan zijn de Silent Rooms.
Lees meer over zijn pad, projecten die hem bijblijven en wat hem elke dag opnieuw motiveert. En wie hem beter kent, weet: als Mathias jarig is, trakteert hij op zelfgebakken wafels én vindt hij rust in zijn zelf aanlegde tuin.
Hoe kwam itemedical bij jou in beeld?
“Ik werkte als verpleegkundige op de Intensieve Zorgen in UZ Leuven, waar ik MetaVision leerde kennen en mee hielp implementeren. Die combinatie van PDMS, data en kritieke zorg liet me niet los. Na een korte uitstap naar een EPD-leverancier miste ik de complexiteit van kritieke zorg. Op mijn zoektocht naar de verdeler van MetaVision, kwam ik bij itemedical terecht. Toen ik hoorde waar dit medische softwarebedrijf mee bezig was, wist ik: dat is mijn wereld.”
Hoe ontwikkelde jouw rol zich binnen itemedical?
“Ik ben begonnen als Clinical Application Specialist, maar in België is het team klein, dus je krijgt snel meer verantwoordelijkheid. Mijn takenpakket groeide en zo groeide ik door tot Application Lead. Ik fungeer nu als spreekbuis in België, zowel richting klant als richting ontwikkeling. Mijn rol draait om coördinatie, afstemming en zorgen dat alles beheersbaar blijft.”
Waar ligt je focus in je dagelijkse werk?
“Zo’n 80 à 90% van mijn werk draait om ervoor te zorgen dat onze klanten correct werken met onze oplossingen. En niet alleen bij problemen. Ik kijk ook proactief mee in de data. Dan zeg ik: ‘Kijk daar eens naar, want ik zie dat en dat.’ Zo probeer ik richting te geven aan optimalisaties van alarmreductie in de praktijk. Daarnaast maken klinische vragen rond MetaVision deel uit van mijn werk. Dat zijn soms complexe issues, maar juist daardoor interessant. Want je werkt écht samen met de klant aan een oplossing. Die interactie geeft mij energie. Daar steek ik graag tijd in.”
Aan welke projecten werk je momenteel?
“Een van de grote trajecten is het stand-alone maken van KWS-huizen buiten UZ Leuven zodat elk ziekenhuis er zelfstandig mee verder kan. Daarnaast vormt alarmcoaching een groot deel van mijn dagelijkse werk.”Ik volg de alarmdata actief op, vaak zonder dat daar een directe hulpvraag aan voorafgaat. Ik probeer op basis van opvallende patronen het gesprek op gang te brengen. Ik vraag dan: wat willen jullie ermee bereiken?
Het grotere plaatje? Ziekenhuizen begeleiden richting Silent Rooms, waar het geluid aan het bed op stil staat, zonder verlies van alarmveiligheid. Dankzij slimme filtering en distributie krijgen de juiste zorgprofessionals, op het juiste moment, de juiste alarmen. Dat is geen evidente stap. Het vraagt vertrouwen in het systeem, de filtering en de technologie. Maar als dat vertrouwen groeit, durven ziekenhuizen die keuze te maken. En dan zie én hoor je het verschil.
Voorlopers zoals de ICU van AZ Groeninge Kortrijk en de NICU van St. Lucas Gent zetten al concrete stappen naar Silent Rooms. Daar staan de monitoren écht op stil en dat werkt in de praktijk. Patiënten gaven aan dat ze hun verblijf als rustiger en aangenamer ervaarden, zonder de constante alarmgeluiden, ook van andere kamers.”
Wat blijft je bij na 10 jaar?
“De uitrol van MetaVision in de Nexus-huizen, bijvoorbeeld bij AZ Groeninge. Dat project verliep vlot, met een goede voorbereiding van de klant tot Go Live en hechte samenwerking met collega’s Rick en Emiel. Dat klopte helemaal.

Ook de coronaperiode staat mij helder voor de geest. Er was veel hectiek, ziekenhuizen moesten plots opschalen. Maar ik was fier op hoe snel wij handelden. De feedback van klanten: ‘jullie staan direct klaar’. Die waardering blijft bij. Maar uiteindelijk doen we dit samen, met onze klanten en met het team achter de schermen. Die wisselwerking, dat maakt het waardevol.
En dan was er nog het Jessa MetaVision project in Hasselt. Het ziekenhuis had vanaf dag één een goed plan, met duidelijke verwachtingen en veel betrokkenheid en inzet van artsen en verpleegkundigen. Daar krijg ik energie van.”
Waar ben je trots op?
“Dat ik mijn ervaring uit de intensieve zorgen kan inzetten om klanten verder te helpen. En dat ze mij daarin vertrouwen. Ze zeggen vaak letterlijk: ‘Mathias, jij maakt deel uit van ons team.’ Dat zie ik als een teken van vertrouwen en samenwerking. En dat is waar ik het voor doe.”
Wat mogen klanten van jou verwachten?
“Dat ik meedenk, meehelp waar mogelijk, en bereikbaar ben. Elke dag opnieuw wil ik dat onze klanten tevreden zijn. Als dat niet zo is, dan zet ik alles op alles om dat op te lossen – maar wél met oplossingen die betrouwbaar zijn, goed getest zijn, en werken in de klinische praktijk. Daar mogen ze op rekenen.”

Waar kijk je naar uit?
“Naar de verdere ontwikkeling van itemobile. Die mobiele alarmapp sluit echt aan bij wat de kliniek nodig heeft. Daarnaast wil ik mij verdiepen in AI en een training volgen. Ik wil begrijpen wat met AI mogelijk is in onze context en werkdomein. Daar ben ik nieuwsgierig naar.”
En buiten het werk?
“Mijn rustpunt is de tuin. Met een diploma tuinaannemer op zak heb ik die zelf aangelegd. Daarnaast geef ik les in een hondenschool: gehoorzaamheidstraining voor puppy’s en volwassen honden afgewisseld met trainingen met mijn eigen hond.”
Werkbare zorgoplossingen, gedragen door de praktijk
Ontdek hoe we jou en je team helpen met innovatieve software, klinische en technische expertise.