20 jaar geleden begon Sebastiaan Overdijk bij itemedical. Bij deze mijlpaal staan we graag even stil. Sebastiaan is één van de medewerkers van het eerste uur en nog steeds een drijvende kracht achter het bedrijf. Hoe kijkt hij als software ontwikkelaar hierop terug en waaraan werkt hij nu?
HOE KIJK JIJ TERUG OP 20 JAAR ITEMEDICAL?
SEBASTIAAN: ”De afgelopen jaren maakte ik vele veranderingen mee. Zo ontwikkelden we onze oudste software-oplossing MediScore opnieuw in een moderne programmeertaal. MediScore is als ‘afdelings- en management- en informatiesysteem’ nu web based en via internet benaderbaar waar en wanneer de gebruiker dat wil. In de oude programmeertaal Delphi was dat niet meer mogelijk.”
HOE ONTSTOND HET IDEE VOOR MEDISCORE?
“Zo’n 25 jaar geleden verwerkten IC-verpleegkundigen gegevens in Excel-sheets voor de afdelingsmanagers. Zoals informatie over de werklastregistratie of APACHE-scores die de ernst van de ziekte van een IC-patiënt bepalen. Een geautomatiseerde oplossing bestond hiervoor toen nog niet. Dit bleek een gat in de markt.
Vanuit deze specifieke informatiebehoefte benaderde Ziekenhuis Rivierland Tiel (ZRT) destijds Dirk Riewers van Itécom: een softwareontwikkelaar uit Tiel. Via via had Dirk over een student Informatica gehoord. “Die kan denk ik wel wat als hij deelneemt aan de Internationale Informatica Olympiade”. Zo kwam hij in 1996 bij mij uit. Ik vond het een leuk bijbaantje. Lachend, beter dan aardbeien plukken. 🙂 Na mijn opleiding werkte ik één dag in de week bij Dirk en in 2000 fulltime bij de inmiddels opgerichte itemedical B.V.”
WELKE ROL SPEELDE STICHTING NICE HIERBIJ?
“Eén van de potentiële klanten kocht alleen het MediScore software pakket als we een koppeling konden ontwikkelen voor data registratie bij de Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie). De NICE bekijkt deze data met het oog op mogelijke kwaliteitsverbetering of overlevingskansen van IC-patiënten. Kort daarna kwam er in Nederland een registratieplicht voor alle IC’s om data bij te houden bij deze stichting De door ons ontwikkelde NICE-export module bleek een gouden zet: 80 Nederlandse ziekenhuizen kwamen er als klant bij. We waren toen ook één van de weinige spelers op de markt.
Samen met Arno Hoogland installeerden, implementeerden en verleenden we support op MediScore. Dat vond toen allemaal op locatie plaats. Zo maakte ik vele klantentripjes door het land. Er was toen geen onderscheid tussen een technisch applicatie specialist en een software ontwikkelaar. Dat kwam later pas.”
WAAR HOU JE JE VERDER DAGELIJKS MEE BEZIG?
“Naast onderhoud van de applicatie MediScore, de MIM (Medicatie Interactie Module), uitbreiding van de Medicatie import in MetaVision, ben ik bij veel projecten van ons R&D-team betrokken. Zo ontwikkel ik ‘drivers’ voor medische apparaten binnen de software-architectuur van mijn collega Koos Rommelse.
Voor elk medisch apparaat wat rond het bed van een patiënt staat, heb je een driver nodig. Een driver is een specifiek stukje software dat enerzijds ‘praat’ met een medisch apparaat zoals een bewakingsmonitor of beademingsapparaat. Anderzijds ‘praat’ de driver met ons platform: de MediScore Medical Device Data Gateway (MDDG). Deze drivers halen data uit het medisch apparaat zoals vitale waarden en alarmen en sturen die daarna door naar de MDDG. Via de MDDG kunnen we onder andere medische alarmen filteren, vertragen of relevante informatie meegeven en distribueren. Of vitale waarden aanleveren bij een Patiënt Data Management Systeem zoals MetaVision.
In de praktijk heeft ieder apparaat een eigen protocol: zelfs als het van dezelfde leverancier is. Dit betekent dat er iedere keer een nieuw stukje software nodig is om data te verkrijgen. Sommige apparaten sturen actief data uit, bij andere moet je de data ‘uitvragen’. Zo zijn we continue met de ontwikkeling van software hiervoor bezig.”
HEB JE DAN IEDER MEDISCH APPARAAT IN HUIS OM DE SOFTWARE TE TESTEN?
“Helaas kunnen we niet ieder type apparaat fysiek testen. Daarom maken we nu software emulators van ieder medisch apparaat zoals een infuuspomp of bewakingsmonitor. We bootsen dan hetzelfde protocol na op basis van de specificaties van de leverancier of fabrikant. Zo kunnen we toch de koppelingen testen en zien hoe we data eruit kunnen halen.
Bij een beademingsmachine kunnen we het ‘echt’ beademen niet nabootsen. Daarom sturen we bij dit apparaat random data uit zodat we wel de drivers kunnen testen. Voor elk nieuw medisch apparaat voeren we bovenstaande procedure opnieuw uit.”
SEBASTIAAN, JE BENT OOK BETROKKEN BIJ DE KENNIS ACADEMY VAN ITEMEDICAL
“Ja dat klopt. Ik vind het leuk om ook vanuit een andere kant hiermee bezig te zijn. De Kennis Academy draagt bij aan kennisdeling voor mijn collega’s. Zo hebben we regelmatig interne of externe sprekers. Zij vertellen dan over onderwerpen met raakvlakken op ons vakgebied. Dit kunnen klinische of technische sessies zijn, praktijkervaringen van onze software-oplossingen zoals de impact van de Alarmcoach bij Sint Jan Kruidtuin in Brussel. Of een bedrijfsuitstapje. Onlangs bezochten we met ons team het Anatomisch Pathologisch museum in het Radboudumc in Nijmegen.”
WELK MOMENT IS JOU HET MEEST BIJGEBLEVEN?
“Er zijn wel meerdere momenten en mijlpalen bijgebleven. Zo zijn we een paar keer verhuisd: zelfs één keer hier in de straat :-). Maar de grootste verhuizing was toch wel vanuit een ‘één kamertje’ aan de Grotebrugse Grindtweg naar een kantoorpand (Newtonstraat 15) in Tiel. Ook hier groeiden we snel uit.
De overname van itemedical door Peter Hof was een andere mijlpaal. Een verandering met nieuwe mensen: dat was voor mij wel even wennen en schakelen. Peters komst bracht ook de ontwikkeling van een nieuwe oplossing met zich mee. We ontwierpen de MediScore Medical Device Data Gateway (MDDG): een medisch gecertificeerde oplossing om data van alle medische apparaten te verzamelen, zowel de vitale waarden als alarmdata, instellingen en grenzen. Op deze ontwikkeling kijk ik positief terug.”
WAAR BEN JE ZELF TROTS OP, SEBASTIAAN?
“Ik ben trots op ons bedrijf en dat ik een stukje kan bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van de zorg. Voor mij betekent deze verbetering: als de Stichting NICE betere behandelmethodes kan halen uit de -via onze software- aangeleverde data. Bijvoorbeeld behandelmethodes waardoor er minder IC-patiënten overlijden, beter van de IC afkomen of een kortere behandeltijd nodig hebben.
Tijdens de Covid-periode kwamen er dagelijks cijfers van Stichting NICE op tv voorbij. Dan denk je, hé deze data komen uit MediScore. Ook hebben we toen nog snel voor onze MediScore gebruikers een exportfunctie ontwikkeld voor de aanlevering van deze Covid-informatie. Zo hebben we ook weer een beetje bijgedragen. Alleen op het journaal zeggen ze er dan niet bij dat deze cijfers uit MediScore komen. Maar dat weten wij wel.
Wat is mij ook is bijgebleven, is een presentatie van Fleur Nooteboom, Intensivist bij het Laurentius Ziekenhuis, op één van onze eerste itemedical-gebruikersdagen. Hij liep al jarenlang tegen een personeelstekort aan op de IC, maar er was geen budget voor extra IC-verpleegkundigen. Fleur kon met data uit MediScore bevestigen dat de werklast per verpleegkundige veel hoger lag op zijn afdeling dan het landelijk gemiddelde. Met dit inzicht kreeg Fleur extra zorgpersoneel van het management.”
HOE KIJK JE NAAR DE TOEKOMSTIGE SOFTWARE ONTWIKKELINGEN BIJ ITEMEDICAL?
“De grootste pijler wordt volgens mij de verdere doorontwikkeling van onze medische alarmoplossing met de MediScore MDDG als platform. Daarnaast kunnen we steeds meer zelf doen: het opslaan en doorsturen van real-time vitale waarden uit medische apparaten naar PDMS MetaVision. Verder hebben we een bak vol met data uit verschillende medische apparaten. Deze gegevens staan op een grote database en ziekenhuizen kunnen dit voor verder toekomstig onderzoek gebruiken.”
WAAR GAAT JOUW HART SNELLER VAN KLOPPEN?
“Oei, goede vraag. Ik ervaar de afronding van een itemedical-project en de ingebruikname ervan altijd als een bijzonder moment.
Op een andere manier klopt mijn hart sneller als de Nijmeegse Vierdaagse weer begint. Ik leef er naar toe, maar ik ben ook weer blij als dit wandelevenement klaar is. Als je begrijpt wat ik bedoel. Of het toeleven naar een concert met ons koor. Als we optreden voor publiek, dan weten we ook waar we het voor doen. :-)”.
WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD? WANDELEN EN …?
“Ja, ik hou van wandelen in de natuur zoals in Noorwegen tijdens mijn vakantie. Ik zoek ook graag mooie plekken op om daar te wandelen. Daarnaast ben ik nauw betrokken bij de Scouting in Tiel en ik zing ook in een koor.”
Ontdek meer over onze software-oplossingen