Hartritmestoornissen duiken alsmaar vaker op. En dus wint cardiodiagnostiek aan belang in de medische sector. Maar het vormt wel een technische uitdaging, omdat je snelheid, nauwkeurigheid en patiëntcomfort moet verzoenen. In deze blog legt Nicolai Hooijkaas (Senior Account Manager bij itemedical) uit hoe de holters van de toekomst eruitzien, wat de link is met astronaut Neil Armstrong en welke rol IT speelt in cardiodiagnostiek.
Wist je dat …
- In Nederland zo’n 80.000 mensen niet weten dat zij atriumfibrilleren — ook wel boezemfibrilleren genoemd — hebben, omdat de diagnose nooit is gesteld?
- In 2019 dagelijks gemiddeld 2 mannen en 3 vrouwen stierven aan de gevolgen van boezemfibrilleren?
- Uit de kerncijfers over cardiodiagnostiek blijkt dat meer mannen dan vrouwen lijden aan atriumfibrilleren?
Kortom, het probleem van hartritmestoornissen groeit. Maar technisch gesproken is het wel een complexe materie. Want in cardiodiagnostiek komen uiteenlopende verwachtingen samen. De zorgverlener wil snel en accuraat een analyse doen, waarbij hij geen enkele afwijking mist. De betrouwbaarheid van het systeem is onbetwist. Tegelijk vraagt de patiënt om comfort. Lees: een holter die zo klein en licht mogelijk is.
Compact en complementair
Het verzoenen van snelheid, betrouwbaarheid en comfort is een uitdaging. Totdat het gerenommeerde technologiebedrijf Spacelabs Healthcare haar tanden hier besloot in te zetten …
Spacelabs startte al in 1958 met de ontwikkeling van monitoren, samen met NASA. Die maten bijvoorbeeld de vitale functies van Neil Armstrong toen hij zijn stap op de maan zette. Door de jaren heen verbreedde het bedrijf zijn expertise: zo volgt in 2006 de overname van Del Mar Reynolds, het Britse bedrijf voor cardiodiagnostiek.
Die acquisitie leidde stapsgewijs tot de ontwikkeling van de holter van de toekomst, die het hartritme meet en analyseert … en zo stoornissen vroegtijdig kan vaststellen en helpen voorkomen. De twee holtertypes van Spacelabs vullen elkaar aan op basis van specifieke onderzoeksverrichtingen binnen de cardiodiagnostiek:
- Eclipse Pro: de holter meet 4 bij 6 cm en heeft een kleurenscherm. Hij meet gedurende 1, 2 tot maximum 14 dagen 3 kanalen, en kan zelf een 12-lead ECG meting verrichten tot 72 uur. Mocht er een leadprobleem optreden, geeft de holter meteen een waarschuwing op het kleurenscherm. Dat helpt de kwaliteit van de meting optimaliseren.
- Eclipse Mini: de compacte holterversie is amper 1 bij 2 cm — kleiner dan een halve creditcard. Hij heeft geen scherm om energie te sparen. Daardoor blijft hij tot 30 dagen lang registreren. Omdat je de compacte Eclipse Mini midden op de borstkas plakt doormiddel van een patch, registreert hij een 3-kanaals ECG.
Holters die langer meten, een app die real-time signalen doorstuurt en software die holterlaboranten helpt analyseren: dit is de toekomst van cardiodiagnostiek.
Klavertjevier van de cardiodiagnostiek
De holters van Spacelabs hebben dus onmiskenbare troeven. Daarom gebruikt itemedical deze oplossing in cardiologische omgevingen.
Nicolai Hooijkaas (Senior Account Manager bij itemedical) ervaart dat de nieuwe Eclipse holters aansluiten bij de concrete verwachtingen van de zorgsector: “Wie medische apparaten aankoopt, kiest voor een duurzame investering. Ook een holter wil je op zijn minst tientallen jaren kunnen gebruiken. Net op dat vlak hebben de nieuwe Eclipse Pro- en de Eclipse Mini-holters voordelen. Ze zijn zowel comfortabel als robuust. En dankzij de diverse accessoires kan je de holters voor verschillende onderzoeken inzetten. Bij holters van andere leveranciers heb je daarvoor soms drie verschillende varianten nodig. Daardoor kan je de nieuwe holters langer en in meer situaties inzetten.”
Daarnaast gooit de nieuwe holter technologisch hoge ogen. Spacelabs is erin geslaagd om compacte holters te ontwikkelen die – dankzij een nauwkeurige registratie – een juiste diagnose opleveren. Meer nog, dankzij de bijgeleverde software gaat de analyse veel sneller en zijn real-time meldingen via een gekoppelde app mogelijk. Daardoor verbetert de zorg:
- Spacelabs gaat verder dan de holter alleen. De Eclipse Pro- en de Eclipse Mini-holters zijn allebei uit te lezen en op te laden met een USB-C-aansluiting. Daardoor zijn aparte geheugenkaartjes of batterijen overbodig. Dat vereenvoudigt het gebruik van de holters en het maakt ze duurzamer. Dat is maar het eerste blaadje van het klavertjevier.
- Het tweede blaadje staat symbool voor Sentinel, dat is de software die de holter uitleest en de verzamelde data klaarmaakt voor analyse. Omdat het ‘ECG data management’-programma web-based is, blijft de informatie van de cardiodiagnostiek gemakkelijk benaderbaar in de hele zorgomgeving.
- Daarmee heb je meteen blaadje drie, Pathfinder SL en Lifescreen Pro. Ook dat zijn software-oplossingen die de verzamelde data efficiënt helpen analyseren. Waar een analyse gebruikelijk 30 tot 45 minuten duurt, krijg je dankzij Pathfinder SL al na 15 minuten een overzicht: de software gaat automatisch op zoek naar alle afwijkingen tegenover het hartritmepatroon. Zo kan de holterlaborant meteen focussen op de relevante onderdelen van de analyse. Daarnaast is een quick-scan analyse mogelijk met de Lifescreen-Pro analyse software. Deze analyseert meer dan 3 miljoen hartslagen binnen 2 minuten. Deze toepassing is geschikt voor event detectie zoals het snel detecteren van atriumfibrillatie.
- Om het klavertjevier vol te maken heb je ten slotte de app die verbinding maakt met de holter. Zo kan de patiënt zijn activiteiten digitaal registreren waardoor de gegevens automatisch in het rapport komen. Zo verzamel je alle gegevens zonder dat de patiënt daarvoor een papieren dagboek moet bijhouden — bij het niet noteren, gingen daardoor wel eens belangrijke gegevens verloren. Daarbij kan de app bij relevante afwijkingen van het hartritme real-time signalen naar de zorgverlener versturen.
Doordacht en gecontroleerd
“En wat is de rol van itemedical dan in dit verhaal?” Nicolai Hooijkaas kent intussen de — terecht kritische — vragen van zijn klanten. Het antwoord is drieledig:
– Als IT-expert heeft itemedical de mensen en de kennis in huis om het nieuwe holtersysteem gecontroleerd te implementeren in de bestaande systemen van een ziekenhuis. We zorgen bijvoorbeeld voor de HL7- of Dicom-koppeling met het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Tegelijk waken we erover dat iedere verantwoordelijke de juiste updates ontvangt.
– Pas als elk onderdeel van de werkwijze getest en goed bevonden is, geven we het systeem vrij voor gebruik.
– Daarna blijven we permanent beschikbaar voor ondersteuning, aanpassingen of technische en klinische scholing van de betrokken eindgebruikers. Omdat itemedical vestigingen in Nederland en België heeft, garanderen we een snelle service – op zowel technisch als klinisch vlak – op basis van een specifieke SLA-overeenkomst.
Bespreek jouw efficiënte cardiodiagnostiek