De twintigjarige geschiedenis van itemedical begint eigenlijk … 24 jaar geleden. Niet in de garage, zoals dat gebruikelijk is in de legendarische verhalen over Amerikaanse IT-grootheden. Maar wel op een zolderkamertje, waar Dirk Rieuwers en Sebastiaan Overdijk in 1996 een software-oplossing ontwikkelen om patiëntgegevens efficiënter te beheren. Intussen groeide itemedical van 2 naar 30 medewerkers, verdeeld over een Nederlandse en een Belgische vestiging. Een duik in onze geschiedenis, met onderweg vijf boeiende haltes.
1996: start op een zolderkamer
Tijdens een verjaardagsfeestje spreekt Dirk Rieuwers met zijn neef Johan Wouters. Die werkt als verpleegkundige bij het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Hij vertelt Dirk over de Excel-sheets boordevol gegevens waarmee de verpleegkundigen het jaarlijkse aantal Intensive Care-patiënten voor de rapportage aan het management berekenen. Dirk – die op dat moment het automatiseringsbedrijf Itécom leidt – verzekert Johan dat zoiets vanuit een database veel efficiënter kan.
Hij vraagt Sebastiaan Overdijk om daarvoor de nodige software te schrijven. Die kende hij als een veel belovende student Informatica die ooit deelnam aan de Internationale Informatica Olympiade. Op Dirks zolderkamer werken ze het idee uit tot de eerste versie van MediScore, een software-oplossing die de juiste informatie presenteert op afdelings- en managementniveau.
Van eerste klant naar onderbouwde sales
Ziekenhuis Rivierenland ziet potentieel in de oplossing: zij gaan als eerste aan de slag met MediScore ICU. Vijf klanten later komt Dirk nog een keer in Ziekenhuis Rivierenland langs. Aan de balie ontmoet hij Hans van der Meijden van Spacelabs Healthcare. Hans is onder de indruk van MediScore, maar voelt ook aan dat de sterktes van Dirk eerder in IT dan in sales liggen. Om de verkoop efficiënter aan te pakken, betrekt Hans zijn Spacelabs-collega Eric Hesp bij dit project. Daardoor krijgt MediScore de wind commercieel in de zeilen.
Eigen bedrijf met drie vennoten
In 2000 neemt de verkoop zo’n vaart dat Dirk Rieuwers, Hans van der Meijden en Eric Hesp itemedical B.V. oprichten. Sebastiaan Overdijk komt fulltime in dienst. Een jaar later versterkt Arno Hoogland het itemedical-team. Hij werkte als IC-verpleegkundige bij het Diakonessenhuis in Utrecht, waar hij als Applicatie Beheerder het Patiënt Data Management Systeem (PDMS) implementeerde en verduidelijkte aan zijn collega’s. Vanuit zijn praktijkervaring is hij dus de geschikte man om MediScore verder te ontwikkelen en te promoten bij klanten. Daarbij gaat hij verder dan de verkoop op zich: als Clinical Application Specialist levert Arno ook support aan teams die de software implementeren.
Extra IT-expertise
MediScore is lange tijd de enige rapportage-oplossing die de aanlevering van de minimale dataset voor de Stichting NICE (Nederlandse Intensive Care Evaluatie) voor alle deelnemende IC’s automatiseert – via de geïntegreerde NICE module. Daardoor blijft de verkoop van MediScore stijgen. In 2003 komt Pieter Baauw daarom Sebastiaan op technisch vlak versterken.
In andere ziekenhuizen moeten verantwoordelijken die data nog manueel invoeren en aanleveren. Dankzij een continue reeks van nieuwe modules blijft MediScore relevant in IC’s. Via de geautomatiseerde export van kwaliteitsindicatoren bijvoorbeeld, waarmee de NVIC (Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) de geleverde zorg controleert en verbetert. MediScore is nog altijd de meest gebruikte rapportage-oplossing in Nederland: itemedical is trots dat die software de kwaliteit helpt verbeteren.
2003: erkend distributeur
Phyllis Gotlib, toenmalige CEO/founder van iMDsoft, de leverancier van MetaVision. Zij kijkt uit naar ervaren partners om dit Patiënt Data Management Systeem (PDMS) voor de kritische zorgomgeving internationaal op de kaart te zetten — ook in Nederland en in België. Zeker nadat de Amsterdamse ziekenhuizen AMC/VUmc en OLVG en het universitaire ziekenhuis UZ Leuven in België voor deze software kiezen, zoekt zij een ICT-expert met een breed netwerk.
Op een beurs in Amsterdam hoort Phyllis Gotlib van Eric Hesp en Arno Hoogland dat ze bijna de helft van de Nederlandse IC’s bezochten. Voor Phyllis Gotlib is dat het signaal om itemedical het distributeurschap van MetaVision toe te vertrouwen. Dat is de start van een langlopende samenwerking, waarbij ze voor andere regio’s wel eens van distributeur wisselt. Dat itemedical een vaste waarde blijft, is een teken van wederzijds respect en vertrouwen. Het is dé manier om kennis en kunde opgebouwd over ICT, Medische Techniek en kritische zorg te verzamelen. En die input helpt itemedical om zorgoplossingen te blijven verfijnen.
Technologie van de eerste man op de maan
In 2006 neemt Spacelabs Healthcare Del Mar Reynolds over. Spacelabs is het bedrijf dat NASA de technologie leverde om hun astronauten in de ruimte te monitoren. Daardoor wisten ze in Houston bijvoorbeeld hoe het hun mannen op de maan verging. Del Mar Reynolds heeft de wereld van de holters veranderd. Daarom is de overname zo belangrijk. Want de combinatie van de cardiologie diagnostiek en de monitoringexpertise zorgt voor een van de meest betrouwbare hartmonitoringsapparatuur op de markt. Toonaangevende ziekenhuizen kiezen voor deze holters in combinatie met de krachtige analyse software én itemedical als distributeur van Spacelabs. Daardoor is ook dit jarenlange distributeurschap sinds 2004 een voorbeeld van een win-win waarin je als partners betrouwbare kennis over operationele technieken in een klinische omgeving verzamelt.
2010: overname door Peter Hof
Tijdens zijn carrière bij Philips en NXP Semiconductors bouwt Peter Hof in Japan en Amerika internationale werkervaring en leiderschap op inzake technologie, projectmanagement en kwaliteit. In de wereld van de halfgeleiders vloeien uiteenlopende disciplines samen. Bovendien gebeurt de productie in verschillende landen met verschillende culturen. Die combinatie van hightech kennis, het samenwerken en het ontwikkelen is dus vergelijkbaar met die van een complexe zorgomgeving. Wanneer Peter de combinatie van technische en klinische kennis bij itemedical opmerkt, is zijn interesse dadelijk gewekt: hij neemt het bedrijf over en wordt CEO. Onder zijn leiding ontstaat een kwaliteitsvolle eenheid tussen vernieuwende software-ontwikkeling, goed distributeurschap en procesmatig werken.
2012: de zuidelijke expansie
In 2011 start Nele Wuytens in het Nederlandse itemedical-filiaal. Een jaar later ontpopt zij zich tot de drijvende kracht achter de nieuwe Belgische tak, itemedical N.V. Vanuit haar klinische achtergrond introduceert Nele zowel MediScore als MetaVision op de Belgische markt. Daardoor krijgt itemedical nog meer voet aan de grond in de zorgwereld. Dat genereert nieuwe middelen voor ons groeibedrijf om de oplossingen verder te ontwikkelen.
Gecertificeerde kwaliteit
Om de kwaliteit en de relevantie van de itemedical-oplossingen op een objectieve manier duidelijk te maken aan de buitenwereld, start een ISO 13485-bedrijfscertificering. Hieraan moet je voldoen als bedrijf om medische hulpmiddelen te ontwikkelen. Na het certificeren van het Quality Management Systeem in 2012 krijgt de MediScore Medicatie Interactie Module (MIM) het CE Klasse IIa certificaat.
2019: de stillere IC
Met de trend naar eenpersoonskamers en de toename in geavanceerde medische apparatuur rondom de patiënt groeit de aandacht voor ‘alarmmoeheid’ en ontstaat een visie over een stillere IC waarin de patiënt centraal staat. Daarop baseert itemedical de ontwikkeling van de MediScore Medical Device Data Gateway (MDDG). De nieuwe MediScore oplossing krijgt een CE Klasse IIb (CE 0344) certificering in 2019 en zorgt ervoor dat zorgverleners alleen klinisch relevante alarmen ontvangen en daardoor sneller kunnen reageren. Zo blijven ze veel beter gefocust om de beste zorg te verlenen terwijl de patiënt in rustige omstandigheden kan herstellen.
De toekomst?
De voorbije decennia waren buitengewoon boeiend. Maar wat brengt de toekomst?
- Twintig jaar na de start werkt itemedical verder aan de continue ontwikkeling in specifieke segmenten: medische alarmering, alarmmoeheid, veilige en stille zorgomgeving, klinisch onderzoek en een ziekenhuisbrede ontsluiting van vitale waarden, medicatie en alarmen.
- Onze academische benadering anticipeert op een wereld waarin klinisch onderzoek alsmaar belangrijker is. Op basis van de data uit de Medical Device Data Gateway kunnen we – via een intensieve samenwerking met ziekenhuizen in Nederland en België – een bijdrage leveren aan wetenschappelijke onderzoeken. Vanuit dat klinisch onderzoek ontwikkelen we nog betere devices en verhogen we samen de kwaliteit van de zorg.
- Naast ziekenhuisbrede medical device connectivity blijven wij innoveren op specialistische gebieden met smart alerts, events en combinaties van diagnose en alarmdata.
- We zetten de volgende stap naar oplossingen voor kritische zorg en alarmering in de thuissituatie van patiënten. Na 20 jaar is de expertise en de ervaring binnen het itemedical -team de basis om efficiënt en intensief samen te werken met alle klanten. Zo bieden we iedereen een laagdrempelig en gediversifieerd klankbord dat altijd dichtbij is. Samen geven we de zorgwereld nog meer slagkracht.
De kwaliteit van jouw zorgverlening vergroten?