18 april 2023

MetaVision gebruiken we al jaren naar tevredenheid en de keuze was dan ook snel gemaakt om samen met zes andere ziekenhuizen over te gaan naar de nieuwe MetaVision versie 6.

Peter Van Houdenhove, Hoofd Intensieve Zorgen Onze-Lieve-Vrouw (OLV) Ziekenhuis, Aalst

In Vlaanderen werken UZ Leuven, Sint-Franciscus Ziekenhuis (Heusden-Zolder), Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis (Aalst), AZ Groeninge (Kortrijk), AZ Turnhout, AZ Sint-Jan (Brugge) en AZ Sint-Lucas Brugge al jaren succesvol samen. Door het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) KWS van Nexuzhealth te delen, bieden ze een cross-regionaal zorgplatform aan hun patiënten aan. Een goed gemonitord patiënt betekent veel apparatuur rondom het bed, resulterend in een grote hoeveelheid data dat minutieus wordt opgeslagen. Een degelijk ingericht PDMS-systeem helpt artsen in de besluitvorming voor hun kritieke patiënten om zo de beste zorgen en perspectieven te bieden. Daarom kiezen deze ziekenhuizen voor MetaVision van iMDSoft als PDMS voor hun intensieve zorgen. Dat is goed voor een totaal van 263 bedden.

In volle corona-tijd beslisten het UZ Leuven en zijn 6 partnerziekenhuizen om hun Patiënt Data Management Systeem (PDMS) MetaVision te upgraden van versie 5 naar versie 6. Een stevige uitdaging, maar eentje waar ze zich allen achter konden scharen. De afgelopen jaren bewees MetaVision immers al zijn meerwaarde voor deze ziekenhuizen. Het is een uiterst flexibel systeem, aanpasbaar aan ieders workflow en beheersbaar door de verpleegkundigen en artsen zelf. De stap naar de nieuwe versie was dan ook evident om vandaag en in de toekomst de meest innovatieve zorg te kunnen bieden voor de patiënt en aantrekkelijk te blijven voor nieuwe talenten op de werkvloer. 

Maar hoe begin je dan aan zo’n upgrade? Want 7 ziekenhuizen, dat zijn 7 verschillende visies… Elke site heeft wel een specifieke systematiek als ondersteuning van zijn unieke processen. De uitdaging blijft om die in één geheel bij elkaar te brengen. Er bestaan wel manieren om informatie te koppelen of te exporteren. Maar het beheer ervan veroorzaakt extra werk en … kosten. Tenzij je voor MetaVision kiest. Want dat sluit naadloos aan op de individuele werkprocessen van ieder ziekenhuis. En dankzij de verschillende koppelingen brengt het alle data automatisch samen in een groot geheel.

De sleutel tot succes in dit project is het samenwerkingsverband tussen de configuratoren van de verschillende ziekenhuizen, het MC2 team of MetaVision Multi Center Configuratie Team. Dat team bestaat uit ervaringsdeskundigen van alle partnerziekenhuizen. Het bracht de nodige uitdagingen met zich mee aangezien zij samen met de andere ziekenhuizen het PDMS van de toekomst hebben geconfigureerd. Met dit nieuwe platform echter kunnen de applicatie beheerders flexibel configureren zodat dit naadloos aansluit op de werkprocessen van de Intensive Care van ieder individueel ziekenhuis.

Peter Van Houdenhove, Hoofd Intensieve Zorgen, voegt hieraan toe: “MetaVision gebruiken we al jaren naar tevredenheid en de keuze was dan ook snel gemaakt om samen met zes andere ziekenhuizen over te gaan naar de nieuwe MetaVision versie 6. Het configureren deden we samen met het MC2-team (MetaVision Multi Center Configuratie) dat bestaat uit ervaringsdeskundigen van alle partnerziekenhuizen. Dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee aangezien we samen met de andere ziekenhuizen het PDMS van de toekomst hebben geconfigureerd. Uiteindelijk mogen we trots zijn op het harde werk en MetaVision past zich aan onze workflow aan. Dat is nodig in een altijd veranderende ICU afdeling met veel uitdagingen.”

In combinatie met MediScore ICU voor managementinformatie en MediScore Alarms waarborgen zij minstens de komende 10 jaar kwalitatieve en data-gedreven patiëntzorg. Nog meer willen zij inzetten op een synergie tussen MetaVision en het ziekenhuisbreed softwarepakket (KWS van Nexuzhealth) om veilige zorg te kunnen blijven garanderen.  Daarom blijft de ziekenhuisgroepering ijveren naar nog verdere interoperabiliteit tussen twee pakketten die perfect complementair zijn.

Delen:

Toekomstbestendig met MetaVision 6 als PDMS op jouw IC en OK?