31 maart 2023

Met technologie alleen kom je er niet: je hebt mensen nodig voor mensen en dat is de kracht van ons bedrijf.

Bij veel van onze itemedical-relaties een bekend en vertrouwd gezicht: Arno Hoogland. Al meer dan 20 jaar is Arno één van de drijvende krachten achter itemedical. Hij is door zijn anekdotes en mooie verhalen een inspirator voor ons team en nog altijd nauw betrokken bij alles wat er gebeurt in de zorg. Redenen genoeg om Arno in het zonnetje te zetten. Wat motiveert hem in zijn werk? Hoe kijkt hij naar de toekomst en waar wordt hij blij van?

Lees hieronder Arno’s jubileuminterview.

Wat is jouw achtergrond, Arno, voordat je bij itemedical begon?
“Ooit werkte ik als chemisch laborant. Alleen begon ik op een gegeven moment tegen reageerbuizen aan te praten. Dat vonden mijn collega’s niet zo leuk in deze stille omgeving. Mijn moeder gaf mij de tip: “Je moet eens wat met mensen gaan doen, want jij bent een echt ‘mensenmens’.” En zo kwam ik in de verpleging terecht op de IC/CCU afdeling van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Tijdens mijn diensttijd rondde ik een opleiding bedrijfsautomatisering af en in mijn vrije tijd ‘knutselde’ ik graag met computers. Door deze kennis en ervaring kon ik een steentje bijdragen aan de automatiseringsprojecten in dit ziekenhuis. Zo hielp ik als Super User bij de implementatie van het toenmalige Patiënt Data Management Systeem (PDMS).”

Hoe kwam itemedical bij jou in beeld?
Eric Hesp, voorheen van Spacelabs Nederland en één van de toenmalige oprichters van itemedical BV, vroeg mij een keer om naar Tiel te komen. Om eens te praten over een medisch software programma dat zij schreven voor de Intensive Care (IC). De ontwikkeling van deze applicatie, MediScore, stond toen nog in de kinderschoenen. Hiermee kon je de TISS en APACHE-scores meten. Eric was benieuwd naar mijn mening en ik betwijfelde of hij bij mij wel aan het juiste adres was. Ik ben maar gewoon een verpleegkundige en heb geen beslissingsbevoegdheid om iets aan te schaffen, zei ik tegen hem. Weet je zeker dat je mij moet hebben? “Jazeker.”

Zo gezegd, zo gedaan: ik stapte in mijn paarse Toyota Corolla…. met mijn grijze wollen sokken😉 en reed naar Tiel. Na een middagje praten, stond er een bericht op mijn antwoordapparaat. Of ik zin had om bij itemedical te werken.” Wat ga ik doen dan?, was mijn vraag aan Eric. Hij zei: “Ik ben de baas, Sebastiaan Overdijk is de programmeur/technisch applicatie specialist en jij doet de rest.” En zo gaf ik demonstraties en trainingen, maakte offertes, maar leverde ook support. Dat was eigenlijk het begin voor mij bij itemedical.”

Hoe ontwikkelde jouw rol zich binnen itemedical?
“Doordat er meer collega’s bijkwamen, werd ik minder ‘allround’ en bleef er voor mij een meer commerciële rol over. Dit heb ik voor mijzelf nooit bewust als een ‘verkooprol‘ gezien: ik jaag niet achter klanten aan of zit mensen op de huid. Vanuit mijn praktijkervaring praatte ik met klanten…, praatte nog een keer… en uiteindelijk kwamen de orders. Het is een heel klein wereldje en als je zegt wat je doet en doet wat je zegt, dan kom je het verst.”

Waar ligt voor jou de focus in je dagelijkse werk?
“Ondanks het feit dat itemedical als bedrijf veranderde in de afgelopen 20 jaar, doe ik niet heel veel andere dingen. Bij itemedical werkte ik in het begin nauw samen met Eric, de directeur. Nu werk ik intensief samen met Peter Hof, de CEO. Ik vind het belangrijk dat ons bedrijf een prettige werkomgeving biedt waar mensen fijn kunnen werken. En dat is ook een omgeving waar ik het zelf naar mijn zin heb😊. In mijn huidige positie heb ik het gevoel dat ik het team kan helpen, feedback geven, soms adviseren of dingen kan voordoen. Bij itemedical vind ik vier dingen belangrijk: een bepaalde mate van vrijheid in je werk, autonomie, ruimte voor persoonlijke groei en een doel voor ogen. Daarom zie ik mijn rol als ‘leidinggevende’ meer als ‘facilitator’: je faciliteert mensen, streeft ernaar dat ze in hun kracht zitten en plezier hebben. Ik denk dat als je collega’s deze drie dingen kunnen doen, dan gaan ze ‘vliegen’ en vliegen ze je links en rechts voorbij met fantastische dingen. En dan ben ik allang gelukkig en dat motiveert mij weer.”

Als je terugkijkt op de afgelopen 20 jaar, welk moment is jou het meest bijgebleven.
Dan blijft het even stil… “Er zijn mij zeker dingen bijgebleven zoals de overname door Peter. Stapsgewijs maakt hij itemedical fundamenteel anders. Eerst hadden we drie ‘poten’: de Spacelabs-tak, de MetaVision-tak en de MediScore-tak. Eigenlijk drie bedrijfjes in één. We zijn nu veel meer een eenheid. Dat is wel een fundamentele verandering ten opzichte van daarvoor.”

Waar ben je het meest trots op?
“Ik weet dat niet zo goed. Natuurlijk is het leuk als we succes hebben met z’n allen, maar dat is iets wat we met het hele bedrijf doen. Waar ik een trots gevoel over heb en dat schrijf ik niet aan mijn eigen functioneren toe, is bijvoorbeeld de Go-Live in UMC Utrecht. Of de implementatie door ons team van het medisch alarmeringssysteem in het JBZ en UMC Groningen. Dat vind ik leuk en daar kijk ik met bewondering naar, hoe anderen dat doen.”

Als je kijkt naar de toekomst van itemedical. Hoe kijk jij hiernaar, Arno?
“Ik denk dat we aan de vooravond staan van een aantal technologische stappen. Denk aan veel meer integratie tussen verschillende systemen en een slimmere omgang met data. Het houden van gegevens binnen bepaalde systemen -het traditionele denken-, wordt verleden tijd. De uitwisseling van gegevens gaat veel makkelijker en slimmer. Sowieso binnen ziekenhuizen, instanties, maar ook bijvoorbeeld voor de patiënt zelf omdat ze hun eigen dossier kunnen inzien. Ik denk dat de trend naar ziekenhuis verplaatste zorg gaat met meer meetpunten met wearables. Hierdoor ontstaat de behoefte aan filtering en differentiatie zodat de juiste gegevens bij de juiste personen op het juiste moment op de juiste plaats terecht komen. In dit proces kan itemedical altijd een rol spelen.

We helpen de zorgprofessional met de vertaalslag van wat er allemaal technologisch mogelijk is naar voor hen functionele en toepasbare verbeteringen. Dit kunnen we, omdat het merendeel van ons team een klinische achtergrond heeft. Daarnaast zijn we een kennisintensief bedrijf, maar met technologie alleen kom je er niet. Je hebt mensen nodig voor mensen. En dat is de kracht van ons bedrijf.”

Wat mogen klanten van jou verwachten?
“Hetzelfde, zoals altijd.😊 Ik kijk altijd graag met de klanten naar de mogelijkheden om samen te werken.”

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?
“Het leukste vind ik nog steeds in de ziekenhuizen zelf kijken of ik de zorgverleners kan helpen en van dienst kan zijn. En als ik daarbij onze oplossingen en diensten kan gebruiken, dan is dat mooi. Ik hou van 1-op-1 of 1-op-2 of -3-sessies, want dan kan ik goed luisteren naar wat de ander vertelt en wil.”

En naast je werk, waar hou je je mee bezig in je vrije tijd?
“Ik hou van duiken Het meeste duik ik in Nederland bij de bekende duikstekken in de buurt van Apeldoorn, in Zeeland in het Grevelingenmeer of bij de Zeelandbrug. Daar zit het vol met krabbetjes, kreeften, kwallen, zeeanemonen, oesters en visjes. Duiken bij Egypte of de Canarische Eilanden vind ik ook erg mooi. Verder speel ik vanaf mijn 7e trompet en sinds 1994 speel ik in een Big Band. We spelen allerlei soorten muziek: van Jazz, Funk, Soul en Disco. Muziek heeft me op vele plaatsen in de wereld gebracht.”

Delen:

Meer weten over onze medische software-oplossingen?