Rick Lin begon 15 jaar geleden zijn carrière bij itemedical. Bij dit werkjubileum staan we graag even stil. Zo blikken we met hem terug en kijken we vooruit. Welk moment is Rick het meest bijgebleven en waar gaat zijn hart écht sneller van kloppen?
GEFELICITEERD ALLEREERST RICK MET JE 15-JARIG WERKJUBILEUM! WAT IS JOUW ACHTERGROND VOORDAT JE BIJ ITEMEDICAL BEGON?
RICK: ”Sinds 1989 zit ik in de zorg. Ik volgde mijn opleiding tot ziekenverzorgende in het Dr. Horacio Oduber Hospitaal (HOH) op Aruba. Deze ziekenhuissetting was vrij uniek, omdat je normaal gesproken in een verpleeghuis of een bejaardentehuis begint. In Nederland startte ik daarna met de Verpleegkundige A opleiding in het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) in Den Haag.
Op de verpleegafdeling van het HMC verzorgde ik veel complexe patiënten. Regelmatig kwam de intensivist kijken of deze patiënten een Intensive Care (IC) behandeling nodig hadden. Voor een verpleegkundige houdt de zorg op bij de deuren van de OK of IC. Ik vond juist dit vervolgtraject heel interessant en zo is voor mij het balletje gaan rollen. Na een meeloopdag besloot ik al vrij snel om mij te specialiseren tot Intensive Care-verpleegkundige. De dynamiek op de IC, de complexiteit van de patiënt en de patiëntbehandeling spraken mij enorm aan. In het HMC heb ik uiteindelijk zo’n 10 jaar met veel plezier gewerkt.”
HOE ROLDE JE EIGENLIJK DE ZORG BINNEN?
“Na mijn middelbare school dacht ik: wat ga ik nu doen? Veel van mijn familieleden werken in de gezondheidszorg en zeiden regelmatig tegen mij: “Is de zorg niet iets voor jou?”. Maar eigenlijk heeft mijn moeder mij aangemoedigd om de gezondheidszorg in te gaan. Zij komt zelf niet uit de zorg, maar heeft wel gezorgd voor vier zonen 😉. Nee, grapje. Op dat moment was het wel een bewuste keuze van mij om toen – als jongste van drie broers – de verpleging in te gaan.”
HOE KWAM JE BIJ ITEMEDICAL TERECHT?
“In die tijd (1997) werkten we veel op papier op de IC. De technologie was toen nog niet zover. In mijn rol als Senior Automatisering automatiseerden we geleidelijk de werkprocessen. Zo maakte ik destijds dienstroosters en dagplanningen in Excel voor de zorgprofessionals en begon ik met het applicatiebeheer van MediScore. Dit was mijn eerste kennismaking met een software-oplossing van itemedical. MediScore richtte ik verder in als onderdeel van mijn werk. Zo zette ik samen met de intensivist de gegevens registratie op voor de NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie). Daarnaast verzorgde ik trainingen, werkte nieuwe zorgmedewerkers in en zag toe op een juiste NICE-registratie.
Arno Hoogland bezocht indertijd de IC’s voor uitleg over de MediScore modules. Tijdens een bezoek zei hij dat itemedical een klinisch applicatie medewerker zocht. Deze opmerking viel, op dat moment, samen met de afronding van mijn studie Healthcare Informatics. Ik had geen ambities om weg te gaan, maar dit gesprek zette mij wel aan het denken. Als IC-verpleegkundige wilde ik mijzelf graag verder ontwikkelen en kort daarna solliciteerde ik voor deze functie.
Het voelde voor mij wel als een hele grote stap. Op de IC werkte ik in teamverband en bij itemedical was het toen nog een klein clubje. Sterker nog: ik ging in mijn eentje op pad door heel Nederland. Samen met Arno maakte ik deel uit van het Sales team. In deze hoedanigheid maakte ik kennis met onze relaties, introduceerde en verkocht de MediScore applicatie. Met mijn technische collega, Sebastiaan Overdijk (Software Engineer), installeerden we vervolgens on site deze afdelings- en management informatie oplossing. Tegenwoordig gaat dit allemaal remote.”
HOE ONTWIKKELDE JOUW ROL ZICH BINNEN ITEMEDICAL?
“Via verschillende andere functies als Clinical Information Analist en Application Lead/Projectleider, belandde ik uiteindelijk in de rol van Team Leader Operations. Project management is hier een onderdeel van. Dat vind ik nog steeds leuk om te doen. Zo begeleid ik grote projecten zoals de implementatie van MetaVision als Patiënt Data Management Systeem in het CHR de la Citadelle in Luik. De afwisseling met teamleader zijn, bevalt mij goed.”
WAAR LIGT VOOR JOU DE FOCUS IN JE DAGELIJKSE WERK?
“Mijn focus ligt primair bij ons Clinical Operations team: we ondersteunen en helpen elkaar bij de dingen waar we tegenaan lopen. Ik vind het belangrijk om het beste uit mijn team en mijzelf naar boven te halen. Wanneer ons team de verantwoordelijkheid neemt binnen een project en dit succesvol oplevert, dan geeft dat mij ook een goed gevoel.”
ALS JE TERUGKIJKT OP DE AFGELOPEN 15 JAAR, WELK MOMENT IS JOU HET MEEST BIJGEBLEVEN?
“Wat mij zeker is bijgebleven, is de pandemie. Hierdoor ontstond naar mijn mening een betere teamcohesie. Je ziet elkaar weliswaar niet op kantoor, maar je spreekt elkaar vaker en gerichter via Teams. Door een betere focus voer je je taken gerichter uit en daardoor werk je efficiënter.
De pandemie versnelde de technologie in rap tempo in de ziekenhuizen. Voorheen stond het ziekenhuis het gebruik van Teams niet toe vanwege de veiligheid. Door deze versnelling werd de inzet van Teams wel mogelijk. Hierdoor zie en spreek je de klanten een-op-een, het is laagdrempeliger en je kunt direct meekijken. Voorheen belde of reisde je naar de klant of gingen er een aantal e-mailtjes aan vooraf. Door deze nieuwe manier van werken, voelen onze klanten zich sneller geholpen. Ons klantencontact werd nauwer, ondanks het feit dat je niet op bezoek kon. Als team werken we efficiënter en schakelen sneller. Dat waarderen onze klanten, ook in de huidige situatie.”
EN RICK, WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?
“Als ik puur naar ons werk kijk, dan ben ik trots op de manier hoe we projectmatig de werkzaamheden aanpakken. Daarin hebben we als team een behoorlijke stap gemaakt binnen ons bedrijf. Dit vertaalt zich terug in de praktijk door de implementatie van grote MetaVision projecten in Nederland en België. Voorheen voerde iMDsoft, als leverancier, dit uit. Nu kunnen we dit traject zelfstandig uitvoeren. Als team zijn we de afgelopen jaren in onze ontwikkeling gegroeid in hoe wij grote projecten aanpakken en in kennisdeling. Ons werk houdt niet op na een implementatie: relatieonderhoud is belangrijk. Ook voor de toekomst.”
HOE KIJK JE DAN NAAR DE TOEKOMST BIJ ITEMEDICAL?
“We gaan, denk ik, een efficiëntie slag maken met onze software oplossingen zoals de MediScore Medical Device Data Gateway (MDDG) en het Medisch Alarmeringssysteem (MAS) op de handheld van de zorgprofessional. Met de ontwikkelde MAS-oplossing kunnen we bedragen aan een herstel in een stillere omgeving. Dat zijn mooie ontwikkelingen.”
WAT MOGEN ONZE KLANTEN VAN JE VERWACHTEN DE KOMENDE JAREN?
“Onze klanten mogen van mij en ons team een professionele aanpak van projecten blijven verwachten. Zowel bij de implementatie alsook de verdieping in nieuwe technologieën op het gebied van medische alarmering. Bij dit laatste is voor ons de uitdaging om te kunnen schakelen met verschillende partijen: de eindgebruikers van de handheld waarop de medische alarmen binnenkomen, ICT en medisch technici. Daarnaast uitleg aan het management over MediScore Analytics voor de alarmdata analyse. En hoe gaan we deze zorgprofessionals trainen en coachen na de implementatie. Dan begint de opvolging in de praktijk eigenlijk pas.
Daarnaast vind ik het belangrijk dat niet alleen de verpleegkundige of andere zorgprofessional centraal staat. Sterker nog: de patiënt moet centraal blijven staan in deze ketenoplossing. Met onze software ontlasten we de zorgmedewerkers en kunnen we alarmmoeheid voorkomen, maar uiteindelijk doen we dit ook voor de patiënt. De impact van alarmen op de patiënt is bekend. Met de ontwikkelde medische alarmeringsoplossing kunnen we bijdragen aan een herstel in een stillere omgeving.”
WAAR GAAT JOUW HART SNELLER VAN KLOPPEN?
“Begint heel hard te lachen. Van ‘Atropine’! Mensen die mij kennen uit de zorg, weten precies wat ik daarmee bedoel. Die snappen deze humor wel. Atropine is een medicijn dat je geeft als iemand een langzame hartslag heeft. Daar gaat mijn hart zeker van kloppen. 😉”
Los van ons bedrijf, klopt mijn hart sneller van nieuwe ontwikkelingen, oplossingen en invalshoeken. Zoals de MediScore MDDG of het Medisch Alarmeringssysteem wat er aan komt. En natuurlijk MediScore ICU waar ik ooit mee begon.”
EN NAAST JE WERK, WAAR HOU JE JE MEE BEZIG IN JE VRIJE TIJD?
“Hardlopen doe ik graag samen met mijn vriendin Sharyn Toner. Zij was net zoals ik, een gespecialiseerde verpleegkundige. Tijdens de pandemie liep ik bijna dagelijks over het strand. Hier woon ik op een paar minuten vandaan. Halve marathons lopen, deed ik eerder zoals in Ierland. Dat vond ik leuk om te doen. We hebben ooit een bedrijfsestafette met het itemedical-team gedaan in Tiel. Wie weet komt er een vervolg. Ik ben wel benieuwd wie er dan meedoen. Verder wandel graag ik met onze hond.”
Heb je vragen over de implematie van een MAS of een MetaVision upgrade?