8 mei 2025

Ik wil bijdragen aan minder alarmmoeheid én meer inzicht in alarmen – door technologie en zorg echt met elkaar te verbinden.

Een achtergrond in biomedische technologie, een fascinatie voor slimme zorgoplossingen en een flinke dosis nieuwsgierigheid: dat is Brenda Knijnenburg. Sinds medio maart versterkt zij het itemedical-team als Clinical Application Specialist én alarmcoach. Met haar ervaring in infuustechnologie in het Erasmus MC start Brenda met een duidelijk doel: met slimme data, techniek én menselijk inzicht bijdragen aan meer rust in de klinische praktijk. We spraken haar over haar achtergrond, ambities en wat haar buiten werktijd bezighoudt.

Lees hier het welkom interview met Brenda Knijnenburg,

Wat doe je precies bij itemedical?
“Naast Clinical Application Specialist word ik ook alarmcoach. Ik ga vooral bijdragen aan het filteren en vertragen van alarmen, zodat de alarmmoeheid vermindert. Daarbij ga ik echt in gesprek met de zorg: wat is er aan de hand, wat kunnen we verbeteren en hoe kunnen we samen het inzicht in de alarmen vergroten?”

Hoe kwam itemedical op jouw pad?
“In het Erasmus MC in Rotterdam werkte ik aan het technisch koppelen van infuuspompen aan het EPD. Tijdens een implementatieproject raakte ik betrokken bij de MDDG van itemedical. Die maakt het mogelijk om niet alleen data naar het EPD te sturen, maar ook context alarmering naar de mobiele devices van verpleegkundigen. Die slimme tussenlaag in de alarmketen intrigeerde me en maakte mij nieuwsgierig. Daar vond ik de verdieping die ik zocht.”

Wat trok je aan in het werkveld van alarmmanagement?
“Ik vind het interessant om te zien hoe de MDDG als ‘tussenlaag’ werkt. Niet alleen voor datadoorvoer richting het EPD, maar ook voor alarmdistributie naar de juiste persoon. Je moet testen of de koppelingen goed werken, stroomt alles nog één-op-één door naar het EPD en komt het juiste alarm ook nog op de juiste plek terecht? Dat technisch puzzelen, gecombineerd met impact op de zorg en hun veranderingsbereidheid, is precies wat mij uitdaagt”

Waar komt jouw passie voor zorg & technologie vandaan?
“Mijn vader is tuinder en technisch aangelegd, mijn moeder werkt in de thuiszorg. Die combinatie tussen zorg en techniek fascineerde me al jong. Ik studeerde Biomedische Technologie in Eindhoven en specialiseerde me in Delft in neuromuscoskeletal biomechanics en in het bijzonder in exoskeletten. Later merkte ik dat ik breder wilde bijdragen aan het ontzorgen van de zorg. In het Erasmus MC werkte ik aan slimme koppelingen van infuuspompen aan het EPD, waardoor zorgprofessionals minder handmatig hoefden te registeren. Door ook de medicatie te scannen, verkleint de kans op fouten én de registratielast.”

Waar kijk je het meeste naar uit?
“Ik wil mijn klinische kennis uitbreiden naar andere medische apparatuur. Welke alarmen zijn klinisch relevant en welke niet? En hoe krijg je verpleegkundigen mee in het vertrouwen op gefilterde en vertraagde alarmen? Dat vraagt overtuigingskracht en samenwerking. Daar wil ik als alarmcoach in groeien! Daarnaast ben ik ook benieuwd naar alle verschillen tussen onze klanten, de afdelingen en hoe implementaties en validaties precies in z’n werk gaan.”

Wat mogen klanten van jou verwachten?
“Iemand zei ooit tegen mij: ‘Jij bent eigenlijk té klantgericht.’ Ik denk out of the box en zoek altijd de beste oplossing – ook als dat verder gaat dan strikt noodzakelijk. Ik wil eruit halen wat erin zit en zet vaak nét dat ene stapje verder.”

En wat doe je graag buiten je werk?
“Ik speel hoorn in een orkest waarmee we drie à vier keer per jaar een concert geven. Daarnaast ben ik graag technisch bezig: ik bouwde een oud Volkswagenbusje om tot camper – met keukentje met koelbox, bed en maakte daar met hulp, ook cruise control in. Ook ga ik graag snowboarden, hardlopen, naar concerten en spreek ik af met vrienden. Ik ben een bezig bijtje die het ook heerlijk vindt om thuis op de bank te zitten met een kop thee.”

Delen:

Heb je een vraag over alarmreductie op jouw afdeling?