Aantoonbaar aanbieden van waardevolle en zinnige zorg dicht bij huis door inzet op onderzoek en innovatie. Dat is een onderdeel van de missie van het CWZ en dat doen ze met hun netwerk. Dit topklinische ziekenhuis voor Nijmegen en omgeving maakt deel uit van de Santeon ziekenhuisgroep en werkt nauw samen met het Radboudumc om zo de zorg te verbeteren. Dit netwerk kwam goed van pas, want eind 2023 kwam de Hartfunctieafdeling zonder holter ECG recorders te zitten. Deze ‘leasden’ zij voor de uitvoer van hun onderzoeken naar mogelijke hartritmestoornissen. Verlenging bleek geen optie.
Daarom ging Sanne Prinssen, Hartfunctielaborant, Operationeel Ondersteuner en Praktijkbegeleider, begin 2023 naarstig met het projectteam op zoek naar een oplossing. Medio december 2023 slaagde de implementatie: een nieuwe holter monitoring binnen het Sentinel cardiologie informatiebeheersysteem en het uitlezen hiervan was een feit. Hoe pakte zij dit traject aan, hoe verliep de implementatie en wat zijn de praktijkervaringen? We zochten Sanne op in de ont’moet’hoek van het CWZ.
De eerste stap
Elke dag sluiten de hartfunctielaboranten van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) zo’n 15 tot 20 holter ECG recorders aan bij hun patiënten uit de regio Nijmegen. Aangezien er geen holteranalisten zijn, besteden zij de analyse van de opnames uit. Eind december 2023 liep het leasecontract af van zowel de holter recorders als de analyse van de holter ECG opnames hiervan. Om de continuïteit van de holter onderzoeken voor hun patiënten te waarborgen, ondernam het projectteam snel actie. Tijdens het Radboudumc Echosymposium in maart ’23 hoorde het Echoteam, de collega’s van Sanne, meer over een innovatief holter monitoringssysteem van itemedical. De eerste stap was hiermee gezet in het traject.
Snel geadopteerde werkwijze
De Hartfunctieafdeling werkt nauw samen met de Katheterisatiekamer van het Radboudumc dat net als het CWZ, onderdeel is van de Santeon-ziekenhuizen. Sanne: “We zaten krap in de tijd en je hoeft het wiel niet uit te vinden als het er al is. In het Radboudumc gebruiken ze met tevredenheid een holter opstelling van itemedical en de holteranalisten van Intermark Technology voor de analyse.” Deze positieve referentie deed het hart sneller kloppen van het projectteam en eind augustus ’23 bezocht een CWZ-delegatie het Radboudumc voor een demonstratie. Hier toonden de hartfunctielaboranten hun werkproces: van het aansluiten van de Spacelabs Healthcare holter ECG recorders tot het uitlezen van de holter ECG opnames met de analyse-software van Spacelabs. Sanne: “Dit zag er goed en netjes uit. We besloten snel om dezelfde werkwijze over te nemen als het Radboudumc.”
Voordeel bekendheid met Sentinel
Ondanks de tijdsdruk, stelde het projectteam geen overhaaste ‘diagnose’. Het Sentinel cardiologie informatie management systeem is al bekend in dit ziekenhuis. Op de Hartfunctieafdeling gebruikt het team deze software-applicatie voor het uitlezen van de Spacelabs ABP’s, de 24-uurs ambulante bloeddrukmeters. De configuratie voor de holters als de ABP’s zijn vrijwel hetzelfde. “Het feit dat we al bekend waren met Sentinel was een voordeel. Het werken met deze applicatie gaat eigenlijk vanzelf en is gebruikersvriendelijk, zelfs voor oudere collega’s die minder ervaring hebben met computers.” Dit, samen met de positieve feedback vanuit het Radboudumc, leidde uiteindelijk tot deze keuze.
Razendsnelle livegang
Sanne: “En ineens ging het heel snel”. De ICT-afdeling van het CWZ, itemedical en Intermark Technology werkten intensief samen naar de livegang. Binnen drie maanden implementeerde zij een geheel nieuw innovatief holter monitoringsysteem met holter analyse. Zelfs ruim voor de deadline zodat beide systemen een week naast elkaar draaiden voordat de Go Live succesvol plaatsvond. Sanne: “De overgang verliep soepel en voorspoedig en ruim op tijd.” Voor het projectteam betekende dit een razendsnelle implementatie zonder ‘hartkloppingen’.
De praktijkervaring
“We hebben er wel schik mee!”, antwoordden Sanne’s collega’s in koor, op de vraag wat ze van de nieuwe holter ECG recorders vonden. De CWZ hartfunctielaboranten: “Je sluit ze gemakkelijk aan en het uitlezen gebeurt via een programma dat we al kennen. Het is een duidelijk werkproces, alle orders staan keurig in het systeem en we schakelen snel met zowel Intermark Technology als itemedical.” De holteranalisten van Intermark Technology werken 24/7 met de holter analyse-software van Spacelabs. Binnen 24 uur na het uitlezen van de holters, ontvangt het laborantenteam de resultaten. Als de holteranalisten een afwijking zien waar onmiddellijke actie voor de patiënt nodig is, bellen ze direct de afdeling, gevolgd door een e-mailtje. Voor deze communicatie zijn specifieke criteria vastgesteld. In het weekend verloopt het contact met de dienstdoende cardioloog van de Eerste Hart Hulp van het CWZ. Sanne merkt op: “Ondanks dat de Hartfunctieafdeling in het weekend gesloten is, gaat deze dienstverlening 24/7 door.”
Vertrouwen in samenwerking
Sanne: “Itemedical is goed bereikbaar en er is altijd iemand beschikbaar om te helpen. Na de implementatie was de opvolging vanuit itemedical prima: er was regelmatig contact via de telefoon of on-site om te checken of alles goed verliep. In het begin twijfelden we of de leads goed werkten, omdat we niet zeker waren of het signaal goed werd ontvangen voor de opnames. We hebben enkele leads opgestuurd om te laten controleren of alles in orde was. Dat was voor ons even wennen. Kunnen we uitgaan van correcte metingen voor een juiste analyse zodat de patiënt niet voor niets komt? Het vertrouwen hierin opbouwen, was belangrijk. Niet alleen in de cardiologie hardware, maar ook in de samenwerking en communicatie met elkaar. Gelukkig kregen we snel vertrouwen en alles is nu geïntegreerd in één programma, net als bij de ABP’s. De oude situatie zorgde voor veel onrust onder collega’s, nu verloopt alles soepel.”
Sanne’s bio in een hartslag
Sanne: “Heb je even? Ik ben opgeleid tot dierenartsassistent, verder gestudeerd aan de HAS en aan de slag gegaan als vertegenwoordiger in de dierenbranche met focus op diergeneesmiddelen. Later teruggekeerd als dierenartsassistent.” Na een aantal jaren, gooide Sanne het roer om en volgde haar droom: werken op de ambulance. Zij schoolde zich om naar medisch hulpverlener acute zorg en liep met plezier stage op de Hartfunctieafdeling in het CWZ in Nijmegen. Na haar studie werkte ze op de AOA (Acute Opname Afdeling) als medisch hulpverlener van het Bernhoven ziekenhuis in Uden. Echter, de combinatie van hoog complexe zorg en een jong gezin, brak haar op. In 2018 keerde Sanne terug naar haar ‘oude en vertrouwde’ stageadres met meer rust in de rol van Hartfunctielaborant, Operationeel Ondersteuner en Praktijkbegeleider. “Ik vind het patiëntcontact leuk, de variatie in onderzoeken (holters, ECG’s, fietstesten en Doppler), de combinatie met balie- en administratief werk en ik verleen minder complexe zorg.” Sanne was nauw betrokken bij de implementatie van nieuwe holter monitoring en het werkproces op de Hartfunctieafdeling. ‘Samen de zorg verbeteren’ is de slogan van het CWZ. Samen met haar collega’s van het basislaborantenteam, het echo- en het pacemaker & ICD-team, zet zij zich hiervoor in.
Sentinel als cardiologie informatiebeheersysteem in jouw zorgorganisatie?
Ontdek de meerwaarde