Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vroeg aan itemedical om reductie van de hoeveelheid alarmen op diverse afdelingen. Het zorgpersoneel was overprikkeld door de overvloed aan alarmen op hun zorgtelefoon en de kans op fouten nam daardoor toe. Daarnaast verhuisde de IC Neonatologie naar een nieuwe locatie met eigen kamers voor de patiënten. Zijn de deuren dicht, dan zijn alarmen van de medische apparatuur niet langer hoorbaar op de gang.

De oplossing

Dankzij de medische alarmcoach en met hulp van MediScore Analytics, kreeg het UMCG-projectteam meer inzicht in alle aanwezige alarmen. In een periode van 6 maanden bedroeg dit 437.076 alarmen. De Medical Device Data Gateway (MDDG) stuurt 14,4% van dit aantal alarmen veilig en betrouwbaar door naar de mobiele telefoon. 39,3% stuurt de MDDG niet door, omdat deze binnen de wachttijd zijn opgelost en de rest filtert de MDDG wegens niet relevant. Door deze slimme alarmfiltering en -vertraging daalde het aantal onnodige alarmen van de patiëntbewakingsmonitoren in snel tempo op de afdeling D3VA Longziekten en Tuberculose, voor het zorgpersoneel direct een groot succes. Het medisch alarmmanagement systeem werkt op de IC Neonatologie en Spoed Eisende Hulp (SEH). De invoer op de Cardio Care Unit (CCU) en de Intensive Care volgt binnenkort.

Wat veranderde er

  • Direct na implementatie van de software nam de hoeveelheid alarmen af.
  • Het zorgpersoneel krijgt dankzij deze slimme medische alarmoplossing alleen nog klinisch relevante alarmen binnen. Dit is 14,4% van het gemeten aantal alarmen.
  • Duidelijk inzicht in de werking van de alarmen voor alle medewerkers.
  • Rust in de dagelijkse zorg rondom patiënten.
  • Medisch Alarm Systeem (MAS) geeft een veilige en betrouwbare ondersteuning bij de dagelijkse zorgprocessen.

Vanuit itemedical zijn we goed meegenomen in de mogelijkheden en de veranderingen rondom de vertraging op de alarmen. Het contact met itemedical was laagdrempelig en prettig.

Janneke Holthuis, Hoofdverpleegkundige D3VA Longziekten en TBC, Reumatologie
Afdeling D3VA Longziekten en TBC, UMC Groningen
Delen: