Op de kinderafdeling van de Treant Zorggroep in Emmen viel plotseling de bewakingsapparatuur uit. Snel schafte het ziekenhuis nieuwe systemen aan. Maar de technologie van deze geavanceerde bewakingsmonitoren bleek gevoeliger. De jongste patiënten veroorzaken de meeste alarmen: al hun bewegingen en geluiden triggeren signalen die als alarm binnenkomen op de Centraal Post of smartphone. Uit een basismeting bleek dat dit dagelijks 1.798 alarmen zijn: een overload wat het zorgpersoneel moeilijk verwerkte.

De oplossing

Om de ontstane alarmmoeheid aan te pakken, bleek de MediScore Medical Device Data Gateway (MDDG) van itemedical de remedie. Na een basismeting en analyse kreeg het projectteam inzicht in de eigen alarmdata. De toepassing van de MDDG met intelligente software zorgde voor een veilige alarmfiltering- en vertraging van de lage prioriteitsalarmen. Dit resulteerde direct in minder signalen voor de verpleegkundigen (alleen klinisch relevant). Bij de volgende stap analyseerde itemedical de vernieuwde alarmsituatie en verfijnde het systeem verder met de Treant Zorggroep.

De bewakingsmonitoren staan nu op stil: er is geen enkel alarmgeluid meer hoorbaar van de apparatuur rondom deze jongste patiëntengroep. De alarmen komen voortaan alleen binnen bij de centrale balie en de mobiele telefoons van de verpleegkundigen. Dat aantal ligt op 599 alarmen per dag en hiermee keert de rust terug. De gedetailleerde rapportages geven het ziekenhuis inzicht in trends. Daarmee verbetert de afdeling haar werkprocessen verder.

Wat veranderde er?

  • 66% minder onnodige alarmen per 24 uur op de hele afdeling.
  • Stilte rondom het bed.
  • Alleen nog relevante alarmen voor het zorgpersoneel.
  • Verlaging reactietijd op kritieke alarmen voor verpleegkundigen.
  • Gedetailleerde rapportages geven nieuwe inzichten in de alarmen.
  • Trends (nieuwe patronen) inschatten dankzij nieuwe data.
  • Werkprocessen efficiënter.

Een multidisciplinair team is nodig, omdat een medisch alarmeringssysteem impact heeft op alle schakels in de keten. Daarbij zorgde itemedical voor aangepaste opleidingen en korte overleglijnen, zelfs ‘s nachts als dat nodig was.

Angelique Kroeze – Hoofd Ouder- en Kindcentrum, De Kliniek, De Dagbehandeling en Polikliniek Kindergeneeskunde, Kinderafdeling Treant Zorggroep, locatie Emmen
Delen:

Vind jij minder alarmen rondom de patiënt belangrijk?