Ik kijk ernaar uit om met verpleegkundigen in gesprek te gaan en te zien wat het MAS daadwerkelijk verandert op de werkvloer.
Yasmin Hendriks, Trainee

Voor Yasmin Hendriks draait haar afstudeerstage niet alleen om data en technologie, maar vooral om de mens achter de cijfers. Hoe ervaren de verpleegkundigen de alarmdruk nu? Verandert het Medisch Alarmeringssysteem (MAS) echt iets in hun dagelijks werk? En sluiten de meetbare effecten aan bij hun beleving? Met een frisse en nieuwsgierige blik duikt Yasmin in de praktijk om de impact van een slimme alarmmanagement-oplossing in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp in kaart te brengen.
In dit welkom interview deelt Yasmin, studente Biomedische Technologie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), haar eerste inzichten, uitdagingen en verwachtingen.
Hoe kwam je bij itemedical terecht?
Yasmin: “Via een melding van mijn school ontdekte ik de stagemogelijkheid bij itemedical. De stageopdracht over alarmmanagement wekte direct mijn enthousiasme, omdat ik geloof dat er op dit gebied nog veel te verbeteren valt. Ik vond het een mooie kans om daaraan bij te dragen.”
Waarom wekte alarmmanagement jouw interesse?
“Veel medische apparatuur is ontworpen voor patiënten, maar uiteindelijk zijn het de zorgmedewerkers die de zorg verlenen. Als zij overprikkeld raken door te veel alarmen, kunnen zij hun werk niet goed uitvoeren en neemt het risico op burn-out toe. Volgens mij hebben we in 2050 één op de vier mensen nodig om de zorg bij te houden – een onhaalbaar scenario. Ik geloof dat optimaal alarmmanagement een belangrijke rol speelt in het behouden van zorgpersoneel.”
Kende je itemedical?
“Nee, ik kende itemedical nog niet. De oplossing om irrelevante medische alarmen te filteren en te vertragen was een eye-opener voor mij.”
Wat onderzoek je precies, Yasmin?
“Voor mijn afstudeerstage voer ik een clinical case study uit naar de impact van een Medisch Alarmeringssysteem (MAS) en alarmcoaching in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Ik analyseer zowel kwantitatief als kwalitatief de situatie vóór en na de implementatie van itemedical’s medische alarmoplossing. Dit doe ik aan de hand van data, interviews en enquêtes, specifiek op de Kinder- en Neonatologie afdeling.”
Ben je al begonnen met je onderzoek?
“Ja, mijn plan van aanpak is afgerond en ik analyseer nu de enquête-uitkomsten van verpleegkundigen uit de pre-implementatiefase. In december stuurde ik de enquête en in januari bezocht ik de afdeling om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie met alarmen die constant afgaan. De Kinderafdeling en Neonatologie zijn tijdelijk samengevoegd op één verdieping, waardoor de zorg voor deze kwetsbare patiëntengroepen, ook tijdens nachtdiensten, goed gewaarborgd blijft. In deze pre-fase voeren we een baselinemeting uit. Samen met de alarmcoach van itemedical verzamelen we data over het totale aantal alarmen, de herkomst van de alarmen per apparaat en de alarmduur. Daarna analyseren we welke alarmen voor veilig filteren of vertragen in aanmerking komen. Na de implementatie analyseer ik de data om de impact van het MAS objectief in kaart te brengen en zet ik opnieuw een enquête uit onder het zorgpersoneel.”
Wat valt je op uit de enquête?
“Uit de eerste resultaten blijkt dat op een schaal van 0 tot 100, de respondenten gemiddeld een ‘60’ aangeven voor hun ervaren alarmmoeheid. De ‘0’ staat hierbij voor ervaring van geen alarmmoeheid en ‘100’ voor ervaring van extreme alarmmoeheid. Dat is een punt waar nog veel verbetering mogelijk is.”
Waar kijkt je het meest naar uit?
“Ik kijk ernaar uit om met verpleegkundigen in gesprek te gaan en te zien wat het MAS daadwerkelijk verandert op de werkvloer. Wat merken zij? Verbeteren hun werkomstandigheden? En zie ik dat ook terug in de data verkregen uit de Medical Device Data Gateway (MDDG) van itemedical?”
Wat is je grootste uitdaging
“Ik wil de data op een visuele en begrijpelijke manier presenteren, zodat iedereen in één oogopslag ziet wat de impact is. De vertaalslag maken van complexe gegevens naar een helder verhaal. Dat de lezers denken, ah zo zit dat dus!”
Wat houdt je studie Biomedische Technologie in?
“Mijn studie is breed en gaat over het ontwikkelen, valideren en implementeren van medische technologie. Dit kan gaan over medische apparatuur, software-oplossingen of data-analyse. Denk aan een hartslagsensor die continu meet of een AI-model dat borstkanker in borstweefsel detecteert. Ook implementatieprocessen en de bredere impact van technologie op de zorg komen aan bod. Zo heb ik bijvoorbeeld een project gedaan bij het Nederlands Forensisch Instituut over dataherkenning via een gyroscoop om bewegingen te reconstrueren na een misdaad of een ongeval.”
En wat doe je naast je studie?
“In het weekend werk ik in een Indonesisch restaurant, samen met vrienden. Dus dat combineer ik mooi op die manier. Daarnaast wandel ik graag en bereid ik me voor op mijn wiskunde-examen om mogelijk de master Health Economics Policy & Law te volgen. Ik ben nog aan het uitzoeken welke richting ik echt op wil.”
Interesse in een stage- of afstudeerplek?
Waarbij je écht impact maakt in de zorg?