Alarmen maken een groot deel uit van het geluidsniveau in de kamer. Een prikkelarme omgeving is een uitdaging voor elk ziekenhuis, zeker bij neonatologie en kinderafdelingen. Dat ondervond de Neonatologie afdeling van het UZ Gent. Met de komst van een groots nieuwbouwproject streeft dit ziekenhuis naar een optimale voorbereiding op een zorgomgeving met meer rust voor medewerkers, patiëntjes en hun familie.

De oplossing

Bij een omgeving met minder prikkels, kijkt het projectteam vooral naar de hoeveelheid geluid in de kamer waaronder alarmsignalen van medische apparatuur. Alarmen maken daar een groot deel van uit. Door signalen van monitors op een intelligente manier naar de smartphones van verpleegkundigen te sturen, is het mogelijk om het medisch apparaat zelfs op stil te zetten. Dit gebeurt met medische software. Het alarmdistributie systeem (ADS) levert de overgebleven noodsignalen af bij de juiste zorgverleners voor een veilige patiëntbewaking. Op voorhand de alarmload inschatten, helpt om een verantwoord schema op te maken voor de meest intensieve patiëntenpopulatie. De alarmcoach van itemedical ondersteunt hierbij het verpleegkundige team en medisch technici.

Wat veranderde er

  • Merkonafhankelijke filtering en vertraging op klinische relevantie van alarmen.
  • Veilige keten dankzij het Medisch Alarmsysteem met een fall-back naar het Medisch Oproepsysteem.
  • Veilig ‘silent room’ concept: de deur kan dicht, de monitoren staan zo stil mogelijk en de verpleegkundige ontvangt de relevante signalen.
  • Ouders behouden privacy op de kamer en genieten van de rust, samen met hun baby.

Verpleegkundigen gaan met een rustiger hoofd naar huis door de vermindering van geluid en prikkels, we filteren de alarmen beter.

Karen Van Quekelberghe, Adjunct Verpleegkundige Neonatologie UZ Gent