29 april 2024

Ik geloof sterk in effectief alarmmanagement met toegang tot de juist data voor besluitvorming in de zorgsector

Na een loopbaan van 24 jaar in de gezondheidszorg, stapte Olaf Grimbergen per 1 maart over naar het bedrijfsleven als Project Manager bij itemedical. Voor Olaf is dit geen sprong in het diepe, want hij kent ons softwarebedrijf al sinds 2006. Nu neemt hij een nieuwe positie in, vanuit een ander perspectief als leverancier. Eén belangrijk aspect verandert voor hem niet: Olaf blijft nauw betrokken met én werkzaam voor de zorgsector. Benieuwd naar zijn achtergrond, rol als ‘bruggenbouwer’ tussen de kliniek en ICT en zijn uitdagingen?

Lees meer

Itemedical: Welkom bij het team, Olaf. Wat ga je doen als Project Manager?
Olaf: “Als Project Manager zorg ik ervoor dat we onze medische software-oplossingen naar tevredenheid implementeren bij klanten. Dit betekent voor mij meer dan een installatie alleen. Met mijn kennis en ervaring op klinisch en ICT-gebied fungeer ik als bruggenbouwer en goede communicatie met alle betrokken partijen is hierbij essentieel. Door te luisteren naar de behoeften, diepere vragen te achterhalen en deze te vertalen naar oplossingen op maat. Mijn focus ligt hierbij op technische en functionele aspecten om zo onze klanten te helpen de juiste keuzes te maken.”

En welke oplossingen implementeer je zo al?
“Het gaat alle kanten op: van een Spacelabs Healthcare-project met ABP 24-uurs bloeddruk monitoren, een kick-off van een MetaVision upgrade tot aan de installatie van de MediScore Medical Device Data Gateway (MDDG) voor het ontsluiten van data en alarmen en de intelligente alarmeringssoftware voor filtering en vertraging. Deze veelzijdigheid vind ik erg leuk.”

Je mag meteen vol gas geven…
“Jazeker! Hoewel ik nog niet alle kennis heb van het Spacelabs portfolio, heb ik de nodige werkervaring met PDMS MetaVision, MediScore ICU en de medische alarmoplossing. De rest leer ik wel in de praktijk en ik vertrouw graag op de kennis en ervaring van mijn collega’s. Momenteel loop ik mee in het Erasmus MC waar een grootschalig project draait rond de MDDG-implementatie om data te ontsluiten uit medische apparatuur van 1.100 bedden. Op de Medium Care (MC) van het Sophia Ziekenhuis stuurt onze MDDG deze gegevens al door naar het EPD HiX. Andere afdelingen volgen binnenkort. Daarna is de centrale kliniek aan de beurt. In een latere fase volgt de implementatie van slimme intelligente alarmering voor alarmreductie. Ik kan voorlopig aan de bak met Martijn van Duffelen😊.”

Hoe kwam itemedical op jouw pad?
“Ik ken itemedical eigenlijk al heel lang… Om te ontdekken hoe lang, dook ik in mijn archief en een MediScore ICU trainingscertificaat uit 2006 leverde het bewijs! Dit software pakket implementeerde en beheerde ik toen met een collega in het Flevoziekenhuis. Arno Hoogland van itemedical kwam hier destijds voor langs. Bij de implementatie van PDMS MetaVision, leerde ik andere itemedical-medewerkers kennen. Vanaf het begin vond ik de relatie prettig gezien vanuit mijn perspectief als klant. Ik waardeerde de betrokkenheid, het meedenken en als leverancier achter je oplossingen staan.

In 2023 kruiste onze paden elkaar opnieuw, maar deze keer in mijn functie als teamleider IC-Recovery OK in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL). Na enkele gesprekken en de wetenschap dat de ambitie, sfeer en cultuur van itemedical bij mij passen, besloot ik de overstap te maken. Het is een totaal andere dynamiek dan in de gezondheidszorg, maar wel erg leuk. Mijn eerste indruk is positief: de collega’s zijn sociaal, gastvrij en bereidwillig om te helpen. Ik leer veel van hen. Verder spreekt het continue innoveren en verbeteren bij itemedical, zoals het interactief maken van de gehele alarmketen in de zorg, mij aan. De zorgwereld verandert snel en als softwarebedrijf moet je hierin mee gaan.“

Wat is in vogelvlucht jouw achtergrond?
“Gedurende 22 jaar werkte ik in het Flevoziekenhuis in verschillende functies van verpleegkundige en IC-verpleegkundige met daarbij het functioneel applicatiebeheer van MediScore, MetaVision, de inrichting van het verpleegkundig dossier, patiëntportalen en cloverleaf beheer tot aan mijn overstap naar de ICT als Hoofd ICT Vernieuwing. Bij het AvL werkte ik de afgelopen twee jaar als teamleider IC-Recovery OK waarbij ik kennis maakte met de medische alarmoplossing.

Naar welke uitdaging kijk je het meeste uit?
“Na 24 jaar in de zorg, is deze functie voor mij al een mooie uitdaging. Hier zet ik graag mijn ervaring voor in. Ik geloof sterk in effectief alarmmanagement met toegang tot de juiste data voor besluitvorming in de zorgsector: ik zie itemedical als de juiste partner om echt hierin het verschil te maken. Als voormalig teamleider ervaarde ik persoonlijk hoe uitdagend het is om personeel aan te trekken en met minder of anders gekwalificeerd personeel hetzelfde of zelfs zwaarder werk te verrichten. Daarom vind ik het belangrijk om zorgmedewerkers optimaal te ondersteunen. Maar voor nu: lekker mijn weg vinden, ervoor zorgen dat de projecten waaraan ik werk goed verlopen en vertrouwd raken met werkwijzen, projecten, enzovoort.”

Wat mogen klanten van je verwachten?
“Ik ben altijd positief, enthousiast en zoek naar mogelijkheden in werkprocessen of deze anders kunnen. Mijn aanpak omvat begeleiding van mensen in veranderingsprocessen door mee te denken en alternatieve ideeën aan te dragen. Proactief handelen en samenwerking zijn belangrijk in mijn werk voor digitale transformatie waarbij ik ieders input en expertise waardeer en mijn eigen kennis graag inzet om te helpen.”

En naast je werk, waar hou je je dan mee bezig?
“Buiten het werk om, ben ik druk met onze 4 kinderen: we zijn een samengesteld gezin waarbij de oudste 2 dochters inmiddels het huis uit zijn en de jongste 2 jongens in hun eindexamenjaar zitten. Daarnaast is fietsen mijn passie. Ik zit veel op mijn racefiets en deze passie koppel ik regelmatig aan het ondersteunen van goede doelen zoals ‘Stichting Groot Verzet tegen Kanker’ op de Mont Ventoux. Deze berg beklim ik binnenkort opnieuw met een groep vrienden om geld in te zamelen voor ‘Stichting ALS’. Een goede vriend waarmee ik eerder de berg beklom, heeft helaas ALS met dementie.

In het weekend wonen wij in Limburg, dan wandelen en fietsen we veel en genieten van het bourgondische en fijne leven.”

Delen:

Interesse om bij ons softwarebedrijf te werken?