Innovatie is een belangrijke speerpunt van het Maasstad Ziekenhuis bij de verbetering van de zorgkwaliteit. Daarom ondersteunt dit Rotterdamse ziekenhuis innovatieve ontwikkelingen die de patiëntenzorg een positieve impuls geven. Een streven dat het Maasstad Ziekenhuis en itemedical als software-ontwikkelaar, al meer dan 24 jaar met elkaar verbindt. Sami Akrout, IC-verpleegkundige en applicatiebeheerder van PDMS MetaVision, is een fervent voorstander van dit innovatief samenwerken. Mede door zijn inzet en enthousiasme kruisten onze wegen op dit pad. We kijken met Sami terug op deze samenwerking, maar ook vooruit naar de toekomst…
24 jaar innovatie in het Maasstad Ziekenhuis
Sinds 2000 werkt het Maasstad Ziekenhuis met itemedical samen aan betere zorg. En is daarmee één van de relaties van het eerste uur. De installatie van Mediscore ICU, een data management systeem, is het startsein voor dit 24-jarige partnerschap. “Onze teamleider indertijd schafte MediScore aan.” De MediScore applicatie vereenvoudigt de bijdrage aan de NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) en geeft het ziekenhuis inzicht in de kwaliteitsindicatoren, wat de zorgkwaliteit ten goede komt. Sami: “De analytische kant van mijn werk helpt me om de afdeling te verbeteren. Door naar data te kijken, kunnen we onze planning beter opmaken en de zorg voor onze patiënten optimaler inzetten. Dankzij de kwaliteitsindicatoren, automatisch berekend in Mediscore ICU, schatten we de behoefte aan zorg immers beter in. Data interpreteren gaat alleen als je zelf in het veld staat. Dat maakt samenwerken met itemedical ook zo sterk, want veel van hun medewerkers werkten vroeger in een ziekenhuis. Zij spreken onze taal en voelen onze behoeften aan.”
Van papier naar digitaal
In 2008 komt itemedical opnieuw op het ‘pad van het Maasstad Ziekenhuis bij de zoektocht naar een nieuw PDMS-systeem. De digitalisering van de papieren processen binnen het PDMS-systeem MetaVision was een omvangrijk project. “Want de IC-collega’s hadden bijna geen ervaring met een pc en werkten nog op papier,” vertelt Sami. “De samenwerking met itemedical was vanaf het begin zoals je dat van een partner verwacht: met korte lijnen, directe communicatie en altijd op zoek naar een oplossing.”
Samen successen behalen
Met de implementatie van MetaVision ging er voor Sami een nieuwe wereld open. Zijn ogen blinken als hij vertelt over query’s bouwen, scripts schrijven, processen laten samenvloeien, data met elkaar verbinden, formulieren bouwen, … “En dat allemaal om de zorgkwaliteit op de IC te verbeteren.” Zijn de puzzels te ingewikkeld, dan roept hij de hulp van het itemedical-team in.
Sami: “Pieter Baauw is echt een whizzkid in scripting. Zo had ik een script bedacht voor insuline-regulatie bij hoge of lage glucosewaarden. Ik wilde kijken naar zowel het lopen van insuline als naar het protocol dat de zorgprofessionals hanteren, alleen de samenvoeging lukte mij niet, wat uiteindelijk wel mijn doel was. Pieter keek ernaar en binnen het uur vond hij de oplossing. Dat maakte me blij, want ik wist welk voordeel mijn collega’s uit dit nieuwe script konden halen. Kunnen schakelen met itemedical vind ik waardevol.”
Flexibiliteit in goede tijden en slechte tijden
In 2020 brak covid uit. En als de nood aan de man is, worden er twee extra afdelingen op de IC van het Maasstad Ziekenhuis geopend. De pandemie was zo’n noodgeval. “Alle plekken werden benut en collega’s van andere afdelingen hielpen mee. Itemedical schakelde snel in deze situatie en breidde de IC-capaciteit uit met het gebruik van MetaVision aan het bed. Na de pandemie, werd de IC-afdeling weer afgeschaald naar de situatie van voor corona.”
Innovatie in actie
Brainstormsessies met itemedical leidden tot innovatieve oplossingen in het Maasstad Ziekenhuis zoals een digitaal planbord. “Het itemedical-team begrijpt wat onze behoeften zijn en integreren de feedback in hun ontwikkelingen. Dat is echt hun kracht. En geen amateuristisch gekriebel op een whiteboard meer,” voegt Sami lachend hieraan toe. Hij werkt nu samen met itemedical aan een koppeling tussen MetaVision en de infuuspompen. De itemedical software registreert automatisch alle handelingen aan de infuuspomp en zet deze over in MetaVision. Verpleegkundigen typen zelf geen registraties meer en dit verkleint de kans op fouten. Door barcode scannen, creëert het systeem bovendien een closed loop medicatieveiligheid. En dat komt de patiënt ten goede. Sami hoopt dat dit binnenkort in gebruik kan worden genomen.
Open communicatie is de sleutel tot succes
Aan alles wat Sami vertelt, merk je dat het zorgen voor patiënten, data, en een doel nastreven, zijn grootste drijfveren zijn. De sleutel tot een succesvolle samenwerking? Een goede en open communicatie en de mogelijkheid om samen te brainstormen over ideeën. Feedback houdt de relatie fris, zowel positief als negatief, het speelt een cruciale rol. Het streven naar voortdurende verbetering, zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van de gebruikers en de zorgkwaliteit optimaliseren, dat waardeert Sami enorm.
AI in de zorg
En wat verwacht Sami van de toekomst? “Artificial Intelligence (AI) in de gezondheidszorg! Daar kijk ik wel naar uit. Want de innovatie staat niet stil. AI en andere technologische ontwikkelingen zullen de gezondheidszorg blijven transformeren en ik wil hier met mijn expertise graag aan bijdragen.”
Sami’s passie voor zorg
Sami’s carrière startte in 1999 in het Clara ziekenhuis (Rotterdam) op de Intensive Care. Vanwege zijn studie Verpleegkunde kreeg hij de kans om daar aan de slag te gaan. Na de fusie met het Zuiderziekenhuis verhuisde Sami’s werkplek naar het Maasstad Ziekenhuis waar hij sinds 2007 nauw samenwerkt met zijn collega’s.
Naast zijn werk op de IC is hij applicatiebeheerder met een focus op PDMS MetaVision en datamanagement met MediScore. Samen werken aan een betere zorg, dat spreekt Sami aan. “Het mooiste wat je kan doen, is mensen helpen zoals jij graag wil dat zij jou helpen”. Voor Sami betekent dat persoonlijke aandacht voor de patiënt en hun familie. Een waarde die hij graag doorgeeft aan nieuwe collega’s. Het bieden van emotionele ondersteuning aan patiënten met ernstige brandwonden, zware traumaletsels en het omgaan met moeilijke afscheidssituaties voor de familie, dat leer je niet op school, maar leer je door het anderen te zien doen. Het doet hem plezier wanneer zijn patiënten herstellen en naar huis mogen om hun leven weer op te pakken. “Dat maakt mijn werk waardevol. Wanneer je 20 jaar samenwerkt met je collega’s, dan begrijp je elkaar met weinig woorden. Soms is een glimlach of een traan al voldoende om elkaar te begrijpen.”