Sinds 2000 ontwikkelt itemedical medische software-oplossingen. Een periode waarin het bedrijf groeide en innoveerde op het snijvlak van kritische zorg, ICT en medische techniek. Hoe beleeft onze CEO dit jubileum? Peter Hof treedt zelden voor het voetlicht, maar naar aanleiding van twee decennia itemedical staat hij ons graag te woord. Samen met hem blikken we terug op het verleden, kijken we naar het heden en verkennen we de toekomst.
Het verleden: van hightech-multinational naar mensgerichte niche-expert
Hoe zag jouw professionele carrière eruit voordat je bij itemedical begon?
“Ik deed internationale ervaring op bij een grote multinational. Tijdens mijn verblijf in Japan en de Verenigde Staten leerde ik omgaan met verschillende culturen en nationaliteiten. Die ervaring komt mij nu dagelijks van pas tijdens contacten met leveranciers uit Israël, Engeland en Amerika. Maar evengoed in de omgang met technici, specialisten, verpleegkundigen, managers en bestuurders.”
Welke rol speelt jouw ervaring in eerdere functies in jouw huidige werk?
“Bij Philips en NXP Semiconductors (een producent van halfgeleiders) ontwikkelde ik mijn kennis op het vlak van technologie, projectmanagement en kwaliteit. Mijn visie op leiderschap kristalliseerde rond een belangrijk inzicht: de samenwerking tussen team en klanten is de sleutel tot succes. Ik werkte indertijd samen met een multidisciplinair team, wiens verantwoordelijkheden verspreid waren over verschillende landen. Zo leer je omgaan met verschillende visies en belangen. Op die ervaring kan ik vandaag nog bouwen binnen de kritische zorgomgeving, het werkterrein van itemedical.”
In 2010 volgde de carrièreswitch. Hoe kwam je erbij om itemedical over te nemen?
“Ik zocht een kleinschalig, innovatief en mensgericht bedrijf. Bij itemedical viel me de uitzonderlijke combinatie van technische en klinische kennis meteen op. Tegelijk intrigeerde de nichepositie die itemedical inneemt in de kritische zorg. Je levert als bedrijf een bijdrage aan betere zorg, je hebt invloed die er toe doet: omdat onze oplossingen de zorg helpen verbeteren, verbeter je uiteindelijk de gezondheid van mensen.“
Het heden: gedachten bij de 20ste verjaardag
Wat betekent het voor itemedical om een 20-jarig jubileum te vieren?
“Onze maatschappij verandert snel. En dat geldt bij uitstek voor de medische sector. Het itemedical-team groeit al 20 jaar mee met deze continue verandering. Door voortdurend te innoveren en te luisteren naar onze klanten, spelen we in op nieuwe behoeftes. Zo werkten we de afgelopen jaren hard aan oplossingen inzake medische alarmering.
Ons 20-jarig jubileum valt in het jaar waarin het corona-virus een enorme impact heeft op de wereld en ook ons bedrijf. Onder grote druk werden IC-afdelingen opgeschaald. In nauwe samenwerking met onze klanten en in ons team hebben we hier aan mogen bijdragen. Deze bijzondere prestatie versterkte onze saamhorigheid en teamgevoel. De samenwerking met onze klanten maakt itemedical bijzonder. Klanten weten dat we bereikbaar, integer en betrouwbaar zijn, dat ze op ons kunnen vertrouwen. Dit zijn kernwaarden die bij mij hoog in het vaandel staan. Iedereen die de afgelopen 20 jaar actief was binnen itemedical, heeft bijgedragen om deze bedrijfscultuur op te bouwen. Van de ondernemende oprichters tot het huidige team: ik ben trots op wie we zijn en wat we doen.”
Wat is het geheim van itemedical?
“Je zou kunnen verwijzen naar de brede portfolio, met oplossingen zoals de MediScore ICU, MediScore MDDG, Metavision (de PDMS van iMDsoft) en de patiënt monitoring en cardiologie-oplossingen van Spacelabs Healthcare. Maar de belangrijkste verklaring is de ondernemersgeest en de kennis en ervaring – deels klinisch, deels technisch – van onze mensen. Dankzij die achtergrond komen we met transparante antwoorden op de specifieke vragen van onze gebruikers. Te midden van een wildgroei aan start-ups, heeft de sector behoefte aan betrouwbare, gecertificeerde oplossingen.”
De toekomst: het groeipad van itemedical in 5 stappen
Waarin schuilen er groeikansen voor itemedical?
“Om te groeien moet het fundament van ons bedrijf solide zijn. In 2010 waren we pionier inzake ISO13485, en die lijn trekken we verder. Begin 2021 zijn we MDR-compliant (de nieuwe Verordening Medische Hulpmiddelen, de opvolger van de MDD). We verwachten ook in 2021 ons ISO 27001-certificaat te behalen. Vanuit dat fundament groeien we verder. Enerzijds investeren we in de verdieping van onze domeinen — van medische alarmering tot klinisch onderzoek. Anderzijds denken we na over een bredere toepassing van onze alarmoplossing MediScore MDDG. Die technologie helpt vandaag om een veilige en stillere intensive care te creëren. Deze oplossing is evengoed ziekenhuisbreed inzetbaar.
Daarnaast intensiveren we ons advies aan klanten over alarmcoaching. Je kan onze alarmoplossing specifiek en op maat instellen. Onder de noemer ‘alarmconsultancy’ gaan we met de klant op zoek naar die specifieke wensen. We leveren niet alleen software-oplossingen, maar denken mee en delen zo onze klinische en technische kennis met de zorgsector. Omgekeerd leren wij -op onze beurt- veel van onze klanten. Die wisselwerking maakt de cirkel rond.”
In welke mate speelt itemedical in op de trends binnen de zorgsector?
“De ziekenhuiszorg verplaatst zich meer en meer naar zorg aan huis. De alarmoplossing die we vandaag inzetten in de kritische zorg binnen ziekenhuizen, kunnen we in de toekomst doortrekken naar de thuissituatie. Die technologische ondersteuning wordt cruciaal om thuiszorg te doen slagen.
Een tweede trend is de aandacht voor big data binnen ziekenhuizen. Hoe creëer je dataplatformen voor wetenschappelijk onderzoek? En hoe zet je ‘artificial intelligence’ in om de diagnostiek en de behandelingen te verbeteren? Onze mensen weten hoe je data uit ziekenhuissystemen geanonimiseerd en versleuteld ontsluit. Daarom zien we een rol voor itemedical weggelegd in bijdragen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek.
“Kortom, er is een voedingsbodem voor verdere groei en ontwikkeling. Ook de komende twintig jaar blijft itemedical een innovatief bedrijf: een plek waar zorgaanbieders een gesprekspartner vinden om samen tot creatieve, innovatieve en technologische oplossingen te komen.”