31 maart 2022

Diagnostiek voor U is een diagnostisch centrum met verschillende locaties in het zuiden van Nederland. In samenspraak met huisartsen, instellingen, zorggroepen en regionale ziekenhuizen kunnen patiënten hier terecht voor onder meer ’24 uur’-bloeddrukmeting en holteronderzoek. Maar wat doe je als jouw bloeddrukmeters verouderd blijken en het ondersteunende administratief proces tijdrovend is? Van medisch gecertificeerde software en moderne 24 uurs ambulante bloeddrukmeters (ABP): Klinisch Informaticus Nicky de Jonge reconstrueert hoe zij deze uitdaging op een digitale manier aanpakte.

Als Klinisch Informaticus is Nicky de Jonge bij Diagnostiek voor U de intermediair tussen IT en de zorgverleners: “Omdat ik de twee ‘talen’ spreek, kan ik alle betrokkenen helpen in wat er technologisch mogelijk is om betere zorg te bieden. Daarvoor zoek ik soft- en hardware-oplossingen die het comfort van onze cliënten én zorgverleners verbeteren. Om dat doel waar te maken, moeten alle oplossingen onderling communiceren, ook met het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), en dat liefst in een architectuur die we eenvoudig kunnen uitbreiden: want door reductie van losse applicaties, vermijd je tijdrovende handmatige invoer en fouten.” 

Up-to-date met medische software en 24 uurs ambulante bloeddrukmeters

Als Klinisch Informaticus neemt Nicky de Jonge deel aan het forum van de Nederlandse Vereniging van Klinisch Informatici (NVKI). Het functioneert als vraagbaak met de mogelijkheid om nascholing te volgen of te sparren met vakgenoten. Zo blijft Nicky up-to-date met de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden op haar vakgebied, inclusief medische software en 24 uurs ambulante bloeddrukmeters.

24 uurs ambulante bloeddrukmeters vervangen

Bij het begin van het traject keek Nicky tegen een dubbele uitdaging aan: enerzijds waren de oude 24 uurs ambulante bloeddrukmeters (ABP) aan vervanging toe, anderzijds was er medische software nodig voor de integratie met een EPD om de meetresultaten automatisch naar aanvragers (huisartsen en ziekenhuizen) te sturen.

“Zowel offline als online onderzochten we de opties voor ABP’s, vertelt Nicky de Jonge. “Tegelijk bekeken we of we de toekomstige nieuwe holters (hartritme 24 uur) voor ECG-opnames in het systeem konden integreren. Want zo voorkom je dat zorgmedewerkers met verschillende software applicaties moeten werken. Als je één oplossing hebt voor uiteenlopende onderzoeken, bespaar je tijd.”

Naast dat eigen onderzoek, werkten gesprekken met ervaringsdeskundigen verhelderend. Zo nam Nicky contact op met ziekenhuizen waarmee Diagnostiek voor U samenwerkt: “Ik polste bijvoorbeeld naar de ervaringen van het Anna Ziekenhuis uit Geldrop (NL). Zij gebruiken Sentinel, een Cardiologie Informatie Systeem medisch device klasse IIa (CE 0123) gecertificeerd waaraan ze hun ABP’s en holters met de analyse-software koppelden. Dit ziekenhuis is tevreden over de leverancier van dit modulaire systeem: het is een fijne partij (itemedical) om mee samen te werken en de medische soft- en hardware is stabiel en betrouwbaar.”

Van Pakket van Eisen tot proefopstelling

Met een positieve referentie op zak, trok Nicky de Jonge opnieuw naar de tekentafel: “Het is zaak een puzzel te leggen binnen de opgelegde richtlijnen waaraan de medische apparatuur en software moet voldoen. Van daaruit stel je een intern Pakket van Eisen (PvE) op, die je voorkeur schetst qua apparatuur en automatiseringssoftware. Op dat PvE kunnen leveranciers intekenen. Als hun oplossing voldoet aan de wensen, kan je ze uitnodigen voor een demonstratie. Daarna start een proefopstelling, waarmee een multidisciplinair team een week lang de medische apparatuur en software test. Na een geslaagde proef en een positief offertetraject, volgt het implementatietraject.”

Multidisciplinair testteam

Het testteam dat de proefopstelling een week lang onderzoekt, bestond bij Diagnostiek voor U uit een biometrist, een applicatiebeheerder en een hartfunctielaborante. Zij bekeken of de meetresultaten voldoen aan de technische eisen. Zijn de resultaten bijvoorbeeld makkelijk te beoordelen? Past de workflow in de totaalaanpak? Of kan je de software – via rollen en rechten – zo inrichten dat je als hartfunctielaborante direct de juiste patiëntinformatie op je scherm ziet? Daarnaast beoordelen de patiënten (in dit geval leden van de Cliëntenraad) op een objectieve manier hoe zij het draagcomfort en de geluiden van de ABP’s ervaren.

Live-gang Sentinel met 24 uurs ambulante bloeddrukmeters

Begin 2022 ging Diagnostiek voor U live met Spacelabs Sentinel, 15 OnTrak ABP’s en 7 werklicenties. Nicky de Jonge begeleidde het implementatietraject tot aan de live-gang. “De implementatie verliep goed en stipt volgens de planning, ondanks corona en de kerstperiode. Meer nog, voor het eerst in mijn leven kreeg ik zelf een checklist van een leverancier (itemedical) die ik moest invullen. Dat hielp om het overzicht te houden. We deden dit project samen als een team met Nicolai Hooijkaas, Martijn Haak, Willem-Jan van de Werken, Jan Heeremans en Dick den Ouden. Eigenlijk legden we de basis van onze samenwerking al tijdens de proefweek. Het is prettig als een leverancier zelf met verbeterpunten komt: hoe we de configuratie en inrichting konden aanpassen naar onze wensen voor een optimale ondersteuning van de workflow. En diepgaande technische zaken nam ik met hen op en dit werd uitgezocht zonder vertraging in het traject. Tijdens de live-gang was het itemedical-team fysiek aanwezig of stand-by onder de sneltoets. Zo verliep alles vlekkeloos. Het was zoals een droomproject hoort te lopen, je maakt een planning, je volgt ‘m en dan ga je live en werkt het.”

Administratieve vereenvoudiging

Met het nieuwe systeem kunnen 7 zorgmedewerkers tegelijk aan de slag op alle werkstations. De medewerkers in kwestie zien meteen wie er die dag voor een bloeddrukmeting langskomt: het systeem configureert automatisch de patiëntnaam, het patiëntnummer, de geboortedatum en het meetprotocol (bijvoorbeeld 3x per uur overdag, 2x per uur ’s nachts) in de ABP’s. Dat bespaart de zorgmedewerker tijd en het voorkomt de fouten die traditioneel gepaard gaan met manuele invoer.

Binnenkort vindt de laatste digitaliseringsslag plaats. “Nu koppelen de zorgmedewerkers handmatig het rapport aan het EPD.  Na de implementatie bevestigen de medewerkers het rapport binnen Sentinel. Dit gaat daarna via de HL7 ORU koppeling automatisch naar het EPD. Deze gegevensuitwisseling bespaart invoertijd, waardoor de medewerker de ruimte heeft voor cliëntzorg. Daarmee is het laatste stukje manuele opvolging meteen geautomatiseerd en versneld.”

Weg met onrust bij zorgmedewerkers.

De digitalisering zorgt niet alleen voor een administratieve vereenvoudiging. Het verbetert ook de kwaliteit van de zorg. Het werkproces voor de bloeddrukmetingen verloopt namelijk sneller en correcter: “De oude ABP’s waren echt toe aan vervanging. Dat zorgde voor onrust op de werkvloer”, vertelt Nicky. “Dankzij de nieuwe medische apparatuur en software is dat gevoel weg. Op ieder tabblad zie je nu met welke patiënt je bezig bent. Zo verhoogt de zelfcontrole: ben ik met de goede patiënt de juiste dingen aan het doen? Dat geeft vertrouwen aan de medewerkers. Bovendien hoeven ze werklijsten, namen en nummers niet meer over te typen, dankzij de automatisch koppeling van de 24 uurs ambulante bloeddrukmeters met dit systeem en het EPD.”

Samenwerking op lange termijn

“Wat we appreciëren aan de aanpak van itemedical? Dat zijn de korte lijnen, het fijne contact en het echte vertrouwen,” vat Nicky samen. “Leg ik een vraag bij hen neer, dan wordt die meteen opgepakt zonder dat ik er drie keer achterheen moet bellen. Er komt ook altijd een concreet antwoord. Als je met het itemedical-team praat, merk je dat zij overal wat van weten — over de medische apparatuur zoals ABP’s en holters (hartritme 24 uur), maar ook over de medische software en koppelingen met het EPD. Omdat zij meedenken in het zorgproces, kan je meteen op niveau praten. Zo anticiperen we op de toekomst waarin we meer (ziekenhuis)onderzoeken op grote schaal efficiënt kunnen gaan uitvoeren. Dankzij onze nieuwe medisch device IIa gecertificeerde soft- en hardware kunnen we ziekenhuizen daarin ontzorgen.”

Delen:

Bespreek jouw effiëntere (cardio)diagnostiek