“Ik sta voor 200% achter de klinische software-oplossingen van Itémedical.”

“Selfie op de parking na een leuk klantengesprek, dat geeft mij energie.”

10 jaar geleden startte Nele Wuytens bij Itémedical. Haar grootste uitdaging? De software-oplossingen van Itémedical op de kaart zetten in België! Met Nele kijken we terug op het afgelopen decennium en blikken we vooruit. Waar gaat haar hart sneller van kloppen en wat is haar toekomstvisie voor de Belgische markt?

Lees hier gauw verder voor haar verhaal.


ITÉMEDICAL: WAT IS JOUW ‘VOORGESCHIEDENIS’ VOORDAT JE BIJ ITÉMEDICAL BEGON?

NELE: ”Ooit ben ik aan de opleiding voor kleuterjuf begonnen. Eigenlijk omdat mijn ouders dat een mooi beroep vonden, maar dat was totaal niet mijn ding. Daarna begon ik aan mijn verpleegkundige opleiding aan de KLHIM Hasselt. Vervolgens ben ik Italiaans gaan studeren in Milaan om dan weer terug naar België te keren en te gaan werken in het Heilig Hart Ziekenhuis in Leuven. Ik heb bewust voor dit regionale ziekenhuis gekozen in plaats van het Universitair Ziekenhuis in Leuven vanwege de kleinschaligheid. Mijn einddoel was destijds een master in ziekenhuiswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL).

In het ziekenhuis viel mij op dat automatiseringsprocessen niet altijd aanwezig waren. Zo werd er nog met een opnameboek gewerkt waarin een klever kwam van de patiënt. Of ik schreef de medicatie over in een verpleegkundig charter na de nachtdienst. Dit is super arbeidsintensief, dat kan toch efficiënter, dacht ik toen al. Zo ben ik altijd onbewust met proces optimalisatie bezig geweest om het makkelijker te maken voor de verpleegkundige.

Naast mijn verpleegkundige taken, begeleidde ik studenten en was palliatieve referentie verpleegkundige. In deze rol geef je patiënten maximaal comfort in de eindfase van hun leven. Wat ik er mooi aan vind, is dat er aandacht is voor vier verschillende dimensies: de fysieke, sociale, psychische en spirituele dimensie. Palliatieve zorg verlenen is van onschatbare waarde en wordt naar mijn gevoel nog steeds te laat toegepast. Het zijn ook geen gemakkelijke gesprekken die je met de patiënten en hun familieleden hebt. Deze hebben een diepe indruk op mij achtergelaten. Daardoor relativeer ik toch bepaalde zaken sneller.

De combinatie werken en studeren heeft er bij mij altijd ingezeten. Zo studeerde ik ziekenhuismanagement in Hasselt tijdens mijn werk in het Heilig Hart Ziekenhuis. De medische wereld blijft mij aanspreken en verpleegkundige zijn, vind ik nog altijd het aller waardevolste beroep. Het verdient alle respect, het is echt een ‘stiel’. Mijn hart gaat dan ook uit naar alle mensen die nu al bijna 2 jaar onmenselijke shiften aan het draaien zijn in deze corona tijden.

Als verpleegkundige testte ik altijd graag als eerste nieuwe materialen uit zoals nieuwe veneuze katheters of verbandmateriaal. Zo kwam ik in contact met Smiths Medical. Deze leverancier van disposable en hardware materialen benaderde mij later om te solliciteren. Zo startte ik hier als Clinical Sales Specialist en stroomde later door naar de functie van Regiomanager Vlaanderen.”

HOE KRUISTE ITÉMEDICAL JOUW PAD ALS NIEUWE WERKGEVER?
“Itémedical kwam op mijn pad via een headhunter. Peter Hof, CEO had net Itémedical in Nederland overgenomen en zocht een Belgische medewerker voor MetaVision en MediScore in Vlaanderen. De naam MetaVision als Patiënt Data Management Systeem (PDMS), was mij niet onbekend.

Innovatie heeft mij altijd geïnteresseerd en nu kreeg ik de mogelijkheid om de belangen van Itémedical in België te behartigen. Bij de eerste gesprekken met Itémedical kreeg ik de boodschap mee. ‘Het is zoals de superbowl spelen, het is keihard winnen of keihard verliezen.’ Zelf kende ik nog niets van IT, maar ik had inmiddels wel een groot netwerk binnen de Belgische ziekenhuiswereld.”

HOE HEEFT JOUW ROL ZICH, NA JOUW START, ONTWIKKELD BINNEN ITÉMEDICAL?
“Mijn rol is zeer divers, ik heb meerdere hoedjes op zeg maar. In België ben ik gestart met de introductie van het PDMS MetaVision van iMDsoft. Hiervoor heb ik de markt verkend en het potentieel in kaart gebracht. Dit heeft geleid tot de oprichting van Itémedical NV. Aangezien ik bestuurder ben van deze nieuwe vennootschap, geeft dat wel een extra dimensie:  ik zou liegen als ik zeg dat ik nooit wakker heb gelegen van sommige projecten en evoluties in de markt … 🌝. Zo is MetaVision elk jaar verder geïmplementeerd in diverse Belgische ziekenhuizen.

Naast de vergroting van de naamsbekendheid, bezoek ik samen met collega’s de Belgische klanten en toon hen ook de meerwaarde van MediScore op de Intensive Care voor de analyse van ziekenhuisdata, de opmaak van jaarverslagen of het gebruik van operationele dashboards. Samen met mijn collega Nicolai Hooijkaas breiden we nu onze verkoopactiviteiten uit voor de cardiologie-portfolio van Spacelabs Healthcare.

Ik heb ook altijd oog voor nieuwe technologieën en samenwerkingen met andere firma’s. In deze snel veranderende wereld is het belangrijk om een open blik te behouden.”

WAAR LIGT VOOR JOU DE FOCUS IN JE DAGELIJKSE WERK?
“In mijn dagelijkse werk ligt de focus op ondersteuning van mijn collega’s. Ik haal graag het beste in hen naar boven. Verder ligt mijn focus op MediScore Medical Device Data Gateway (MDDG) en alarmmanagement. Vooral van deze oplossing verwacht ik veel de komende jaren. De meerwaarde die we hier bieden aan ziekenhuizen staat rechtstreeks in relatie tot patiëntveiligheid, kwaliteit en meer rust voor de patiënten en de verpleegkundigen. En daar doe ik het voor!

Door Covid staan onze internationale plannen op een laag pitje, maar ik sta te popelen om de komende 10 jaar ook hier succesvol in te worden.

Tijdens de Covid-periode waarbij klantbezoek helaas niet mogelijk was, hebben we de website onder handen genomen. Samen met mijn collega Angela Driesen behartigen we de marketing voor Itémedical. Bij de keuze voor een online leerplatform leren.itemedical.nl ben ik ook nauw betrokken geweest. Onze gebruikers kunnen nog meer uit hun zorgoplossing halen door het volgen van interactieve e-learnings van MediScore en straks ook MetaVision.”

DE COMBINATIE WERKEN EN STUDEREN HEEFT ER ALTIJD BIJ JE INGEZETEN. WAT DOE JE NU?
“Nu volg ik de opleiding Advanced Business Management met als specialisatie Design Thinking & Innovation. Dit bestaat uit een aantal blokken zoals Service Design, Strategy 2.0 en Sustainability.”

HOE PAS JE HET GELEERDE TOE IN DE PRAKTIJK?
“Bij de opzet van het Learning Management Systeem (LMS), het platform voor e-learnings, heb ik ‘Service Design’ toegepast. Dit is een semiwetenschappelijk onderbouwd proces waarbij je de behoeften en denkwijze van klanten en onze interne dienst in kaart brengt en vervolgens afstemt op elkaar.

Zo is bijvoorbeeld ook de medische alarmcoach in het leven geroepen als oplossing die los staat van de techniek, maar inspeelt op de alarmsituatie rond het bed van de patiënt. Vaak wordt vergeten dat techniek niet alles magisch oplost wanneer alarmen worden gedistribueerd buiten de kamer van de patiënt. Er valt een gigantische slag te winnen bij het goed inzichtelijk maken van data door onze analytics en hier gericht en structureel actie op te ondernemen. Op deze manier ondersteunt onze alarmcoach met een holistische aanpak de kritieke diensten in het ziekenhuis.”

WAT IS JOUW MEEST MEMORABELE MOMENT BIJ ITÉMEDICAL?
“Ik heb er zoveel hahaha …. Ik had laatst wel een ‘wow’-moment toen Peter Hof, het aantal bedden noemde met MediScore MDDG in België. Ik vind het een heel mooie realisatie dat zoveel ziekenhuizen investeren in innovatie met veel mogelijkheden naar de toekomst.

Itémedical heeft voor de kritieke zorg de beste systemen: dat verzin ik niet, maar komt terug als feedback van onze klanten. Ik zou niet willen werken voor een firma die een ‘second best’ oplossing heeft. Ik wil alleen werken bij een bedrijf dat een systeem verkoopt met een absoluut bewezen klinische meerwaarde en ik sta voor 200% achter de klinische software-oplossingen van Itémedical.

Een ander mooi moment voor mij was, dat ik eindelijk weer de baan op kon voor mijn eerste klantbezoek na een lange Covid-tijd. Na dit leuke gesprek heb ik op de parking in de auto een selfie gemaakt, zo blij werd ik hiervan. Dat geeft mij energie. Heerlijk om met mensen te praten en al helemaal als ze fan zijn van onze oplossingen. Dan begin ik te stralen en dat zie je op de foto hierboven.”

WAAR BEN JE TROTS OP, NELE?
“Trots voel ik voor heel het Itémedical-team. We zijn allemaal zeer verschillende, door waarde gedreven collega’s en dat maakt het juist boeiend en zo vullen we elkaar perfect aan. Verder ben ik trots dat Itémedical nu een gevestigde naam en gerespecteerde partner is in België. Onze klanten dragen ons een warm hart toe en spreken vol lof over ons tegen anderen en daar komt vaak een lead uit.”

WAT IS JOUW TOEKOMSTVISIE VOOR ITÉMEDICAL ALS MEDISCHE SOFTWARELEVERANCIER?
“Voor de nabije toekomst is dat de uitbreiding van onze software-oplossingen op internationaal vlak. Hier ligt de focus op het totaalconcept van MediScore MDDG met device connectivity in combinatie met medische alarmen. Dit zie ik als een ideaal plaatje voor de kritieke afdelingen.

Op termijn zal de functie ‘alarmcoach’ een nieuw segment worden binnen de ziekenhuiswereld. Net zoals je nu gespecialiseerde verpleegkundigen hebt in decubitus of wondverzorging, loopt er straks ook een gespecialiseerde alarmverpleegkundige of -manager rond. Die hebben impact op de dagelijkse gang van zaken betreffende alarmen en hierbij ondersteunen zij de diensten structureel. Het is niet realistisch dat dit bij een verpleegkundige ligt, de registratielast is al hoog genoeg.

Verder denk ik aan goede rapportages zoals een heat map die aangeeft in welke kamer er echt een probleem is met alarmen. Door samen te werken kan een alarmcoach met een arts hierover een beslissing nemen. Je kan bijvoorbeeld bepaalde alarmgrenzen aanpassen en zo het aantal alarmen reduceren. Je doet dit uiteindelijk voor je patiënt en je zorgmedewerkers. Daarom hoop ik dat er een nieuwe vakgroep op alarmgebied ontstaat tussen verpleegkundigen net zoals er een Medische Techniek-vakgroep is. Wellicht komt er ooit een symposium rondom alarmmanagement met data scientists, MID’ers en verpleegkundigen die samenwerken aan alarmreductie. 

Op termijn is mijn visie dat alles stiller rondom het bed wordt qua technologie. In de huidige setting moet een device een alarm genereren, omdat het een veranderde toestand waarneemt. Maar moet dat persé naast de patiënt? Die kan daar niets aan doen en kan door het lawaai minder goed herstellen. Dus als het alarm veilig bij de juiste mensen komt, waarom dan niet?”

WAAR GAAT JOUW HART SNELLER VAN KLOPPEN?
“Van heel veel gaat mijn hart sneller kloppen. Van het innoveren waar het voor mij allemaal ooit mee begon tot aan nieuwe uitdagingen zoals het uitbreiden van onze software-oplossingen internationaal.

Waar ik ook heel blij van word, is als ons team het goed doet. Dan ben ik als een moederkloek echt heel trots! Als ik hen kan helpen zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen en zo kunnen shinen. Dan geniet ik mee!

Naar de toekomst ben ik heel benieuwd. Data driven Healthcare staat nog maar in de kinderschoenen. Momenteel zijn er veel initiatieven rond AI en slimme algoritmes die een predictie doen. Daar werken wij bij Itémedical graag aan mee.

Maar mijn hart gaat echt sneller kloppen van onze klanten als ik mag ervaren dat ze heel tevreden zijn. Een klant horen pitchen over onze oplossing, intern of tegen collega ziekenhuizen is de max.“

EN HOE IS NELE PRIVÉ? WAAR HOU JE JE MEE BEZIG IN JE VRIJE TIJD?
“Naast mijn werk, zit ik graag met mijn neus in de boeken. Ik heb een man, zoon en drie pluskinderen die ik dolgraag zie. Naar Pari daiza gaan, uren naar de hemel staren en wolkjes tellen, kampen bouwen en meegaan in de fantasiewereld van mijn kinderen vind ik geweldig. Lekker koken en brunchen met familie en vrienden staat regelmatig op de agenda. Vervolgens maak ik het graag super gezellig en moeten we ze op het einde van de avond met een stuk in hun kraag naar buiten werken (met een BOB uiteraard). Ik kan slecht tegen mijn verlies, dus gezelschapsspelletjes spelen is altijd een risico 🌝).

Mijn enthousiaste persoonlijkheid kan ook leeglopen en dan is een wandeling in de natuur nodig om mijn batterijen op te laden. Verder hou ik van reizen, diepzee duiken, dansen en vooral veel lachen.

Ik heb geen bucketlist, dus niet veel speciaals eigenlijk en dat hoeft voor mij ook niet.”


Delen:

Heb je vragen aan Nele of ben je geïnteresseerd in één van onze zorgoplossingen? Laat het Nele dan gerust weten en stuur haar een mail of bel: +32 16 79 54 21